МАРКО ИГЊАТИЋ, IV3 МУЗИЧКИ ТАЛЕНТ

Марко Игњатић је ученик IV3 разреда који поред интересовања за сколске предмете показује изузетан музички таленат.
Ванредни је ученик  Умјетничке школе "Владо Милошевић" Бањалука.
Похађа  други разред школе виолине у класи проф. Биљане Радуловић.
Вриједно је радио са професором протеклих мјесеци што доказују и изузетни резултати.
На четвртом школском такмичењу 2022. године освојио је прво мјесто.
На петом школском такмичењу 2023.године у Бањој Луци такође је освојио Прву награду.

Честитка Марку који се и ове године представио у најбољем издању.

Фото и видео

АЛЕКСАНДРА И АНАСТАСИЈА ГАВРАНОВИЋ –СПОРТСКИ ТАЛЕНТИ

Двије сестре Александра и Анастасија Граврановић показају изузетан таленат за карате. Анастасија је 2-2 одјељење, а Александра 5-2.  До сада су освојиле бројне медаље. Анастасија је  освојила  златну медаљу у мачкама појединачно на другом међународном карате турниру ′′Srpska open 2021′′ као чланица Борилачког спортског клуба ′′ Стапарски витезови ′′ из Разбоја. На регионалном првенству одржаном 27. фебруара 2022. године у Бањалуци Александра је освојила 3. мјесто у катама и 3. мјесто у борбама,  а Анастасија 1. мјесто у катама. На републичком тамичењу одржаном 13. марта 2022. године у Бијељини Александра је освојила 3. мјесто у борбама. Честитамо сестрама Гаврановић.

фото

Сара Рацковић најактивнији волонтер Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р”

3. децембар 2021. године

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ организовало је у петак, 3. децембра пријем за волонтере који су били активни у 2021. години, поводом обиљежавања Међународног дана волонтера. С обзиром да се овај значајан датум обиљежава крајем године, дружење волонтера је већ традиционално прилика за ретроспективом свих волонтерских активности у току године.

Као што је обичај већ неколико година уназад, проглашен је и волонтер године, а у 2021. години признање је заслужено отишло у руке Сари Рацковић, ученици 9-3 одјељења, која је била укључена у већину активности Удружења. Сара је члан Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ дуги низ година, а ове године је стекла право на своју прву волонтерску књижицу, која је већ сада готово до краја попуњена. Осим активизма у организованим волонтерским акцијама, Сара је била учесник и многих едукација, те је заједно са својим вршњацима водила пројекат „Мисли зелено“, који је реализован са циљем повећања еколошке свијести код становника општине Србац.

„Постала сам волонтер са 11 година и видјела сам да је то нешто што заиста волим. Заједно радимо занимљиве и корисне ствари и стално учимо нешто ново. Учествовала сам у разним пројектима и имала сам свој пројекат, тако да је увијек динамично“, каже Сара.

Додаје да је изненађена признањем које јој је припало.

Прилог РТРС-а видео

Kаратистима Борца из Српца пет медаља на такмичењу Kупа Србије, од тога су три медаље наших ученика

8.11.2021.године

Седам чланова Kарате клуба Борац из Српца учествовало је протеклог викенда на карате такмичењу Kуп Србије које је одржано у Kрупњу, гдје су постигли запажене резултате.

Прво мјесто и златну медаљу освојио је Андреј Глигорић, ученик 5-3 одјељења, а друго Матеа Богосавац, ученица 3-3 одјељења, и Никша Kусић, ученик 2-1 одјељења, који су се у Србац вратили са сребрним медаљама. Треће мјесто и бронзану медаљу освојили су Матео Балацки и Давид Новаковић.

Тренер клуба Љубомир Тадић, честитао је дјеци на освојеним медаљама.

Исидора и Марија Ђукић, ученице 9-3 и 7-1 одјељења, успјешне у цртању стрипова, стигла и прва награда

5. новембар 2021. године

Исидора и Марија Ђукић, ученице 9-3 и 7-1 одјељења, цртањем се баве непуне двије године, а таленат су откриле у школи стрипа „Кунова“ која се одржава у Српцу, Прњавору и Дервенти.

„На наговор пријатељице кренула сам у ову школу како бих некако утрошила слободно вријеме. Љубитељ сам стрипова јер је тата велики колекционар а често је и мени куповао разне јапанске стрипове. Нисам знала како ћу се снаћи иако волим сликање, нарочито портрете. Нацртала сам неколико ликова из омиљених стрипова, што ми се свидјело а врло брзо сам створила и властите ликове“, каже Исидора.

Након пар мјесеци придружила јој се и сестра Марија која је показала изванредно цртачко умијеће што није прошло незапажено од стране искусних стрип мајстора. На међународном салону стрипа „Девета димензија“ који је од 8. до 10. октобра ове године одржан у Бањалуци, Маријин рад освојио је награду за најбољу илустрацију, а добила је и похвале да црта квалитетније и зрелије од многих вршњака и старијих омладинаца.

На такмичењу се нашло 67 радова полазника школа стрипа из Србије, Хрватске и БиХ а додијељене су и награде за најбољу композицију табле, најбољи колор и најбољи однос црно-бијелих површина које су припале младим ауторима из Осијека, Славонског Брода и Младеновца.

„Звали су нас да изаберемо и пошаљемо неколико илустрација. Нисам се надала награди јер ипак немам довољно искуства и цртам углавном из хобија. Било је важније учествовати јер смо и преко заједничке вибер групе у контакту са дјецом из других држава, па је свако искуство важно. Али признање годи и јако сам срећна“, каже Марија.

Заједно са старијом сестром тренутно ради на изради заједничког стрипа. Нацртале су различите ликове које ће покушати спојити у исту причу. Радњу је осмислила Исидора али идеје се још увијек врзмају по глави и чекају да буду пренесене на папир.

„Направила сам једну страницу, односно таблу, као пробу за први властити стрип. Измислила сам једног лика а у причу ће бити убачено и неколико Маријиних. Волим борбеније, акционе радње, па ће и тематика бити таква“, рекла је Исидора.

За ликове из постојећих стрипова треба им дан-два да их креирају а за оне измишљене потребна им ја барем једна седмица.

„У скицирању користимо техничку оловку, за подебљавање рапидограф а за бојење маркере или обичне бојице. Често се зна десити да ми се нешто не свиди па кренем испочетка. За одјећу и костиме ми треба мало више времена али лице и косу пуно брже нацртам“, каже Исидора.

За сада не планирају озбиљније у будућности да се баве стрипом који им углавном представља бијег од стварности, али такође не желе да олако дигну руке од ове врсте умјетности.

„Наставићемо да учимо и да се усавршавамо. Нажалост, школа стрипа у Српцу тренутно је у прекиду због пандемије, али ћемо долазити чим поново почне. Цртаћемо увијек за себе јер нам је то занимљиво и опушта нас, а колико ћемо се томе посветити у животу још ћемо видјети“, каже Марија.

Кроз школу стрипа у Српцу до сада је прошло око двадесетак талената а са младима ради водитељ школе стрипа и уредник дјечијег стрип часописа „Parabellum Junior“, Здравко Кнежевић из Прњавора. Њихови радови до сада су презентовани на бројним изложбама и у заједничким стрип издањима уз подршку удружења „Девета димензија“ из Бањалуке које окупља ауторе и обожаваоце стрипа из цијеле Републике Српске.

фото

Анастасија Гаврановић, ученица 1-2 одјељења, освојила злато на карате турниру

24. фебруар 2021. године

Ученица 1-2 одјељења централне школе Анастасија Гаврановић освојила је златну медаљу у мачкама појединачно на другом међународном карате турниру ′′Srpska open 2021′′ одржаном протеклог викенда у дворани Борик у Бањалуци као чланица Борилачког спортског клуба ′′ Стапарски витезови ′′ из Робоја.

Турнир је организован од стране Карате савеза Републике Српске, а ово је било њихово прво званично такмичење у години. Стапарски витезови наступили су у тиму са Карате клубом ′′ Сенсеи карате до ′′ из Нове Тополе.

На турниру је учествовало 60 клубова са 615 такмичара из Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Аустрије, што довољно говори колико је била јака конкуренција.

фото

Алекса, Марко, Вук и Михајло најбољи у стоном тенису

25. јануар 2020. године 

Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” организовало је у суботу 25. јануара друго зимско такмичење у стоном тенису на којем је учествовало 30 такмичара распоређених у три категорије.

У најмлађој, кадетској конкуренцији, најбољи је био Алекса Пантелић, док је друго мјесто заузео Марко Малешевић, а треће Вук Поповић. Алекса и Марко су ученици осмог један одјељења, а Вук Поповић 5-2 одјељења. Михајло Мајсторовић, ученик деветог разреда подручне школе у Ножичком,  у јуниорској категорији је освојио треће мјесто.

 фото

Наши ученици – најбољи млади спортисти општине Србац за 2019. годину

22. јануар 2020. године

У оквиру годишње манифестације за избор најбољег спортисте општине Србац за 2019. годину прво мјесто у омладинској категорији за најбољег младог спортисту до 18 година припало је Александра Гаврановић, 3-2 одјељење, а друго мјесто је освојила Ани Будимчић, 9-1 одјељење.

Александра Граврановић , чланица Карате клуба “Борац”, је у новембру на Свјетском кадетском, јуниорском и сениорском првенству и купу за дјецу у Београду освојила златну медаљу. Ана Будимчић је чланица Аеро клуба ултра лаког летења из Српца и у претходном периоду је освојила низ медаља и пласирала се међу десет јуниора на свјетској ранг листи.

фото

Најактивнији читаоци у Народној библиотеци Србац Милица и Данило Ђуричић

17. јануар 2020. године

У Народној библиотеци Србац, у оквиру њихове традиционалне манифестације, уручене су награде за најактивније читаоце у шест категорија. У двије категорије нашли су се и наши ученици. Милица и Данило Ђуричић су добили награду као најактивнији читаоци међу ученицима основне школе, а у оквиру породичне награде плакету су добили Немања и Божо Игњатић, такође ученици наше школе.

фото

Наши ученици на новогодишњем концерту Музичке школе „Владо Милошевић“

25.12.2019. godine

Наши ученици који су вриједно вјежбали протеклих мјесеци са својим професорима Ниже музичке школе из Бањалуке, у оквиру музичког одјељења које дјелује у склопу наше школе,  свој таленат су показали на новогодишњем концерту Музичке школе „Владо Милошевић“ у Бањалуци. Наступали су сљедећи ученици: Милица и Огњен Миљевић, Тамара Гужвић, Оља Миланковић, Софија Угрен, Леонтина Грабовац, Страхиња Видовић, Катарина Радонић, Анабела Кнежевић,  Марко Пејаковић, Лука Видовић и Филип Лазић. Програм је водио бивши ученик наше школе Марко Миљевић. И ове године смо имали прилику да уживамо у нотама чији су извођачи били мали гитаристи, виолинисти, солисти озбиљне, али и забавне музике те других жанрова.

Музичка школа „Владо Милошевић“ сваке године, у оквиру школских активности, организује полугодишње и годишње концерте. Циљ је упознати јавност са резултатима рада ове познате музичке установе, нивоом музичког образовања које су ученици стекли и активностима наставног кадра. Честитамо нашим ученицима који су се на овом концерту представили у најбољем издању.

фото

Учeницa Aлeксaндрa Гaврaнoвић oсвojилa злaтo у кaтaмa нa Свjeтскoм првeнству

Ученица 3-2 одјељења и чланица Карате клуба “Борац” из Српца Александра Гаврановић освојила је златну медаљу у катама на 13. Свјетском кадетском, јуниорском и сениорском првенству и свјетском купу за дјецу које је одржано од 15. до 17. новембра у Београду.

Учешће на такмичењу је организовала Српска карате унија у сарадњи са Свјетском карате конфедерацијом (WКЦ),  а учешће је узело око 800 такмичара из преко 20 европских земаља и Америке.

фото