Поводом Међународног дана превенције вршњачког насиља, Савјет ученика и  секција Демократије и људска права обиљежили су 28.2.2024.године   „Дан ружичастих мајица“ („Pink Shirt Day“) 

Током дана проведене су бројне активности под слоганом „Насиље престаје овдје“: изложба ружичастих мајица у доњем и горњем холу школе; анимирање свих ученика да тај дан обуку ружичасте мајице; свим одјељењима у првој и другој смјени су подијељени флајери и срца са порукама ; а представнице Савјета ученика Теодора Прелић и Дариа Грабић су у 12 часова су уз презентација у холу школе говориле  ученицима  о „Дану ружичастих мајица“, шта је вршњачко насиље и како се од њега заштити. Представници Савјета ученика и чланови секције наше активности  ће представити и у Омладинској емисији Радио Српца

Овај дан обиљежава се посљедње  сриједе у фебруару од 2007. године  када је дјечак у Канади био изложен вршњачком насиљу због доласка у школу у ружичастој мајици. Мајица је симболично представљала дјечакову подршку тешко болесној мајци од карцинома дојке. Школске колеге солидарисале су се са злостављаним дјечаком и сутрадан су се појавили у школи у ружичастим/розе  мајицама. Од тада  је ружичаста мајица постала симбол борбе против вршњачког насиља и препознатљив симбол иницијативе и међународно препознате годишњице превенције вршњачког насиља у школама.

Дан ружичастих  мајица неће, као некакав магични штапић, ријешити проблем вршњачког насиља. Тај проблем је много дубље укоријењен у друштво, али ће нас макар једном годишње подсјетити на то да је дјеци која то проживљавају потребна озбиљна и системска подршка. Велики, можда и највећи проблем насиља је тај што се оно врло често тумачи као “дјечји посао” и “задиркивање”, што вјерујемо да се дјеца тако челиче, уче да се боре у заједници и траже своје мјесто. Не, није тако.

 Дан розе/ружичастих  мајица и историја која стоји иза њега треба да нас подсјети на све оно што би требало да чини једно друштво, а то је разумијевање, емпатија и толеранција, јер „насиље престаје овдје“, а пријатељство побјеђује.

Фото