“Буре” Исидоре Секулић – сага о унутрашњем свијету једне дјевојчице

Ученици друге тријаде наше централне школе и  подручних школа и одјељења са својим учитељицама и одјељењским страрјешинама су у петак, 24. новембра  погледали представу “Буре”, рађену по дјелу Исидоре Секулић и у режији Соње Петровић, на великој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

 Исидора Секулић је баш ријетко, скоро никако играна, поготово у позоришту за дјецу. “Буре” је написано 1913. године и дио је збирке “Сапутници”, али с обзиром на то да се оно бави унутрашњим свијетом једне девојчице, оно је свевремено. Увијек се можемо враћати на унутрашњи свијет и свијест једног дјетета. Једино што се мијења је окружење тог дјетета, али дијете је једнако, данас можда и више усамљено.Петочлана глумачка постава пренијела је  емотивну причу о дјевојчици која пролази кроз процес прихватања губитка мајке.

Овај одлазак у позориште за наше ученике је био посебан доживљај, јер су у холу могли разгледати  сталну поставку лутака из луткарских представа. Након представе наши малишани су се вратили  својим кућама пуни лијепих утисака и незаборавних искустава.

Циљ посјете позоришној представи је да се ученицима приближи позоришна умјетност и вриједности које са собом носи позориште. Позориште, такође,  допринеси развоју дјеце порукама и одговорима које носи.

Фото