Екскурзија ученика осмог разреда реализована је у периоду од 10. 6. до 14. 6. 2024. године на релацији Србац – Брчко – Бијељина – Сремски Карловци – Нови Сад – Суботица – Сомбор – Фрушка Гора – Сремска Митровица – Бијељина – Србац. На екскурзију је ишло 90 ученика распоређених у 6 одјељења . У пратњи ученика су ишле одјељењске старјешине Владимир Жмирић, одјељењски старјешина VIII1, Дејана Ћирић, одјељењски старјешина VIII2, Дарко Рајилић, одјељењски старјешина VIII3, Саша Бијељић, одјељењски старјешина VIII4, Санела Ожег, одјељењски старјешина VIII Ножичко, Милован Врсајковић, одјељењски старјешина VIII Кобаш, као и директор школе и помоћник директора. Екскурзија је реализована према аранжману Агенције „Смиљић“, а план и програм исте сачиниле су одјељењске старјешине осмих разреда. Испред Агенције у пратњи ученика је ишао представник агенције Ведрана Смиљић и водич Зоран Матић, као и љекар који је ученицима била на располагању све вријеме.

Полазак је био у 05.30 испред Спортске дворане „9. јануар“. Након извршене контроле аутобуса, ученици су смјештени у аутобусе и након утврђеног бројног стања кренули су преко Брчког и Бијељине за Нови Сад. Прво мјесто које су посјетили били су Сремски Карловци гдје су у пратњи водича чули занимљива редавања о Богословском факултету, Карловачкој гимназији и осталим знаменитостима овог града. Након обиласка ученици су имали слободно вријеме након кога су наставили пут према Новом Саду. По доласку у Нови Сад ученици су смјештени у Хотел „Путник“ гдје су имали вечеру, а затим и шетњу у пратњи својих одјељењских старјешина. Други дан је био предвиђен за обилазак Новог Сада који је почео након доручка. У пратњи водича и представника Агенције ученици су обишли Петроварадин, зграду Српског народног позоришта, Змај Јовину улице, Музеј Новог Сада, Владичански двор и Саборну цркву након чега су имали слободно вријеме, а затим повратак у хотел, вечеру и дискотеку. Трећи дан након доручка ученици су кренули према Суботици. По доласку ученици су имали шетњу центром Суботице и упознавање са знаменитостима: Градска кућа, Народно позориште, Рајхелова палата, Синагога. Након обиласка града, ученици су имали слободно вријеме послије чега су у договорено вријеме кренули према Палићком језеру. Обилазак Палића и едукативно предавање стручног водича испунило је вријеме заинтересованим ученицима који су се задовољни вратили у Нови Сад гдје су у хотелу имали вечеру и одлазак у дискотеку. Четврти дан ученици су након доручка кренули према Сомбору. Шетња улицом Краља Петра I довела их је до зграде Жупаније, а затим до Парка Хероја који се налази одмах поред Жупаније. Обилазили су главне знаменитости Сомбора: Народно позориште, Музеј, Кронић палату, кућу Лазе Костића, Препарданију и Српску читаоницу. Након едукативног предавањеа стручног водича, ученици су имали вријеме за слободне активности након којих су у договорено вријеме кренули према Новом Саду. По доласку у Нови Сад ученици су имали вријеме за слободне активности до вечере. Након вечере у договору са одјељењским старјешинама ученици су такође имали вријеме за слободне активности након којих су се у договорено вријеме вратили у хотел.

У петак, 14.6. ученици су након доручка напустили хотел и у 9. 00 часова кренули према Фрушкој Гори гдје су посјетили манастир Хопово. Затим су наставили пут према Сремској Митровици. По доласку у Сремску Митровицу ученици су посјетили археолошко налазиште Сирмијум гдје су имали предавање стручног лица. Након тога настављен је пут према Српцу у који су ученици преко Бијељине и Брчког стигли у 19.00 часова. Ученике су испред Спортске дворане „9. јануар“ дочекали родитељи у чијој су пратњи отишли кући.

Све активности предвиђене планом и програмом екскурзије у потпуности су реализоване. Постављени циљеви и остварени задаци су утицали на социо – емоционални развој сваког ученика, а истовремено проширила и обогатила стечено знање, навике, могућности и жеље.

Фото