Ученици осмог  разреда, њих шездесет и четворо, бораве  од 5. до 9. 06.2022. године на петодневној екскурзији на релацији Србац – Мостар– Требиње – Тјентиште – Пале – Требевић  – Јахорина –  Сарајево – Србац. У пратњи  ученика су одјељењске старјешине: Нада Миловановић, Мирјана Зец, Андреја Стојковић и Селведин Селимановић, др Гордана Оплакан и представница агенције Весна Фина.

Ученици су кренули у недјељу у раним јутарњим сатима. Пут их је водио преко Бањалуке и Јајца до првог  одредишта Мостара. У Мостару, граду на Неретви, обишли су грађевине које датирају из турског доба: Стари мост, кулу Келебију и Херцегушу, Сахат Кулу, Криву Ћуприју подигнуту 1558. године и, по предању, по узору на овај мост касније је саграђен Стари мост, Кујунџилук – стару мостарску чаршију која се налази на лијевој обали Неретве са својим радионицама и сувенирницама. Након Мостара услиједила је посјета манастиру Житосмилић који је један од културно најзначајнијих православних манастира Херцеговине из 16. вијека, а посвећен је Благовјештењу Пресвете Богородице.  У касним поподневним сатима ученици су допутовали у Требиње и  смјештени су у хотелу „Ин“.

фото

ЕКСКУРЗИЈА – ДРУГИ ДАН

Град сунца Требиње оправдао је име. Након доручка ученици су кренули у разгледање комплекса Црквина – Херцеговачке Грачанице. Јован Дучић, највећи српски пјесник и дипломата, сахрањен је у цркви Благовјештења, Херцеговачкој Грачаници, на брду Црквини. То је трећа реплика Грачанице са Косова у савременој српској цркви и саграђена је 2000. године. Ктитор храма је Бранко Тупањац, Билећанин настањен у Чикагу. Након тога обишли су манастир Тврдош и манастирски подрум. Поподне су ученици провели у разгледању Дучићеве улице, стољетних платана, споменика Дучићу и Дучићевог парка, споменика Његошу као и старог града са Осман-пашином џамијом из 18. вијека и Арсланагића моста из 18. вијека. Вече су провели у дружењу, забави и дискотеци.

фото

ЕКСКУРЗИЈА – ТРЕЋИ ДАН

Након два дана уживања у прелијепом Требињу пут се наставио према новом одредишту – Тјентишту.  У близина Тјентишта се налази меморијални комплекс „Долина хероја“. „Долина хероја“ је назив меморијалног комплекса који се налази у близини села Тјентишта, у националном парку „Сутјеска“. Овај комплекс посвећен је бици на Сутјесци, која се одиграла од 15. маја до 15. јуна 1943. године, а свечано је отворен 1974. године. Меморијални комплекс „Долину хероја“ сачињавају: монументални споменик погинулим партизанским борцима, постављен 1971. године, рад вајара Миодрага Живковића (испред споменика се налази костурница у којој је сахрањен 3301 борац) и спомен-дом „Битке на Сутјесци“, грађена од 1964. до 1971. године, рад архитекте Ранка Радовића. Унутрашњост спомен-дома је у периоду од 1971. до 1974. године  осликана фрескама по ликовном концепту сликара Крсте Хегедушића, а по идеји историчара др Душана Пленче. Поподне су ученици допутовали на Пале и смјестили се у хотел „Дамис“ којег красе прељубазно особље, домаћинска атмосфера и добра локација за даље разгледање Јахорине, Сарајева, Равне планине и Требевића. Вече су ученици провели у опуштању, дружењу, забави и дискотеци.

фото

ЕКСКУРЗИЈА – ЧЕТВРТИ ДАН

Ученици су након доручака посјетили Требевић, омиљено излетиште Сарајлија. Посебно их је одушевио Адреналин парк – забава, адреналински ужитак, природа, спортске активности и све то на надморској висини од 1250 метара. Након Требевића слиједио је обилазак Олимпијског центра Јахорина. Олимпијски центар Јахорина је највеће скијалиште у Републици Српској у коме је прва жичара подигнута 29. новембра 1952. године. Оно што карактерише Олимпијски центар Јахорина у односу на друге је велики квалитет јахоринских скијашких стаза које су погодне како за почетнике тако и за врхуске скијаше.  Најзначајнији спортски догађај који је одржан на Јахорини су Зимске олимпијске игре, одржане 1984. године, након чега је Јахорина доживјела највећи процват, и понијела титулу Олимпијског центра. Касни поподневни часови су протекли у спортским активностима, дружењу, забави и дискотеци.

фото

ЕКСКУРЗИЈА – ПЕТИ ДАН

Након доручка наши ученици и наставници су се опростили од Пала. Сљедећа дестинација им је била Башчаршија,  главна туристичка атракција града Сарајева. Башчаршија је стара сарајевска чаршија и историјски и културни центар града, а изграђена је  у 15. вијеку када је Иса-бег Исаковић основао и цијели град Сарајево. Она се налази на сјеверној обали ријеке Миљацке, у општини Стари Град. На Башчаршији се налази неколико важних историјских објеката, попут Гази Хусрев-бегове џамије и Сахат Куле. Након Башчаршије ученици су посјетили споменик Вјечна ватра посвећен војним и цивилним жртвама Другог свјетског рата у Сарајеву и разгледали предивне мостове на ријеци Миљацки. У лијепом окружењу  вријеме су искористили за одмор и фотографисање. Након разгледања Сарајева пут су наставнили према Врелу Босне. Врело Босне се налази на периферији града Сарајева, поред Илиџе,  у подножју планине Игман.  Данас је Врело Босне позната туристичка атракција, и за стране туристе и за локалне посјетиоце. Састоји се од више малих острваца повезаних мостовима преко бројних мањих потока. Доста животиња се налази у парку, попут патки и лабудова. У парку, који се налази код извора, постоје бројне занимљивости, попут фијакера, мјеста за излет и ресторана.

 Ово незаборавно путовање наших осмака се завршило у касним поподневним часовима када су разрагано похрлили у загрљаје својим родитељима који су их дочекали у Српцу испред школе.

фото