У новој сали Скупштине општине Србац 1. новембра 2023, године одржани су састанци актива директора основних и средњих школа регије Приједор, којем су присуствовали начелник Одјељења за предшколско и основно васпитање и образовање Славко Драгосављевић, начелник Одјељења за средње образовање и васпитање Милија Марјановић и начелник Одјељења за вредновање квалитета васпитно-образовног рада Зоран Богдановић.
На састанцима је било ријечи о актуелним темама у образованом систему Републике Српске, а то су унапређење сарадње на свим нивоима образовања и васпитања дјеце и младих у циљу постизања што бољих резултата , а било је ријечи и о безбједносној ситуацији у васпитно-образовним установама и положају просвјетних радника.
На састанцима је истакнуто да је потребно јачати сарадњу на релацији просвјетни радник-Републички педагошки завод, али такође и на релацијама просвјетни радник-директор и просвјетни радник родитељи, како би се заједничким снагама долазило до што бољих резултата у образовању и васпитају ученика. Такође,изражена је потреба додатне едукације просвјетних радних, али и њихово оснаживање и јачање њиховог положаја, те покретање тема које се односе на безбједносну ситуацију у образовно-васпитним установама.
,,Директорица Републичког педагошког завода је покренула иницијативу да се обиђу сви активи дирекора Републике Српске како би се сагледало чињенично стање, да се види шта је добро у образовном систему Републике Српске, али и да се види шта би требало бити кориговано у наредном периоду, а што је у надлежности републичког педагошког завода. Наилазимо на многе изазове, свједоци смо догађаја у Србији, недавног случаја у Бијељини, тако да су све чешће присутни изазови те врсте, што указује да све васпитно-образовне установе, укључујући и предшколске, морају бити орјентисане првенствено на тај васпитини сегмент дјеловања. Свјесни су смо да морамо радити на заштити просвјетног радника, али исто тако морамо бити свјесни да статус просвјетног радника не може побољшати статус просвјетног радника од њих самих“, рекао је Драгосављевић и додао да су и директори свјесни велике одговорности и обавезе, те истакао да ће у наредном периоду сви заједно изналазити што боља рјешења како би ниво образовања и установа био што бољи.
Предсједник Актива директора основних школа Лакташа, Српца,Прњавора и Градишке Радислав Савановић данашњи састанак је оцијенио успјешним и истакао потребу се о актуелним тетама у образовању и васпитању говори и чешће.
,,Свакако је за похвалу идеја Републичког педагошког завода да се одрже овакви састанци са директорима са шире регије, јер се тако проблематика може свеобухватније сагледати. Оно о чему смо данас разговарали допринијело је размјени искустава, имали смо прилику да чујемо разне конструктивне идеје и приједлоге, тако да за данашњи састанак могу рећи да је успјешан и да их треба и чешће одржавати“, рекао је Савановић.
Осим састанака актива директора данас је одржана и Конференција која је усмјерена ка анализи и провјери постигнућа и успјеха ученика петих разреда и анализи резулатата провјере мале матуре из српског језика и математике.
Драгосављевић каже да је циљ оваквих конференција долазак до података о успјесима ученика и проналажење начина и метода да се поправи ситуација тамо гдје резултати показују мањи успјех, што се најбоље може урадити на овакав начин, то јесте директним укључивањем просвјетних радника који свакодневно раде у учионицама и кроз свој рад запажају шта је потребно поправити и у ком правцу дјеловати.
Директорица школе Мануела Рађевић Јокић каже да јој је драго што је Основна школа ,,Јован Јовановић Змај“ Србац била један од домаћина ових важних активности у васпитно-образовном систему Републике Српске.
,,Заиста нам је задовољство што смо један од домаћина ових активности и што смо имали прилику да у Српцу угостимо велики број просвјетних радника. Наша школа је прошле школске године учествовала у провјери постигнућа ученика петог разреда из српског језика, гдје смо показали висок степен очекиваних исхода који су прописани наставним планом и програмом за тај наставни предмет“, рекла је директорица Рађевић Јокић.
Директор Центра средњих школа ,,Петар Кочић“ Србац Миленко Живанић је похвалио теме о којима је данас на састанцима било ријечи, истакавши да је само заједничким снагама и добром сарадњом на свим нивоима могуће поправити ситуацији и систем образовања подићи на виши ниво.
,,Заиста се надам да ће неке од идеја које су данас изнесе бити размотрене, јер сви имамо исти циљ, а то су бољи резултати и што бољи успјеси ученика. То ћемо постићи само заједничким снагама, то јесте што бољом и чвршћом сарадњом на разним пољима образовног система. Та сарадња ће сигурно дати повољне резултате како за ученике, тако и за просвјетне раднике“, рекао је Живанић.
Састанци у Српцу окупили су око 300 просвјетних радника са подручја приједорске регије.

Фото

Преузето са Радио Србац