У свијету се 21. фебруара обиљежава Дан матерњег језика, с циљем да се укаже на значај матерњег језика, његовање језичке и културне различитости. Од прошле школске године и наша школа је почела са обиљежавањем овог значајног датума и то низом различитих активности. Веома вриједни су били чланови креативне радионице из Ножичког , ученици другог разреда који су чак осмислили и кореаографију за овај дан и израдили плакат који је посвећен изложби у Дому културе „100 Сизифових правописних правила“. Такође су и наставници српског језика на часовима додатне наставе обрадили овај изузетно важан датум. Други дио активности је у току, а то је посјета наших ученика изложби „100 Сизифових правописних правила“ аутора Бојана Јокановића у Дому културе у Српцу.

UNESCO је 1999. године прогласио да се Међународни дан матерњег језика  слави 21. фебруара – у спомен на протесте и страдања бангладешких студената који су прије 47 година тражили равноправност за свој језик. Жељели су да на тај начин скрену пажњу на значај очувања културне и језичке разноликости широм света.

Матерњи језик је језик који учимо од дјетињства усвајањем ријечи из породице и ширег окружења. Стога је језик саставни дио нашег идентитета и најдиректнији израз наше културе.

Фото

Видео