Министар просвјете и културе Републике Српске  Наталија Тривић  посјетила је данас општину Србац и одржала састанак са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и његовим сарадницима, а након тога обишла   нашу школу и Центар за културу и спорт како би се увјерила како функционишу ове установе просвјете и културе и упознала се са проблематиком у њиховом раду.

Ово је једна од њених првих посјета општинама и градовима у Републици Српској, након преузимања дужности министра, што ће, по њеним ријечима, бити пракса у наредном периоду, јер планира  да са својим сарадницима обиђе све локалне заједнице у Републици Српској.

„На овај начин упознаћемо се са условима рада образовних и културних установа. У наредном периоду планирамо издвојити инвестициона средства за реконструкцију и адаптацију школа, а приоритет ће имати школе у руралним срединама којима морамо обезбиједити једнаке услове као што их имају дјеца у централним школама“, рекла је Тривић.

Према њеним ријечима, ово министарство је укључено у покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске а у том погледу ће бити остварена и сарадња са локалним заједницама.

„Прикупићемо податке из сваке општине и града како бисмо видјели колико средстава се издваја за мјере пронаталитетне политике. Желимо да утврдимо какво је стање у школама у циљу увођења пронаталитетних мјера које ће довести до повећања броја ђака, односно повећања укупног становништва у Републици Српској“, истакла је Тривић.

У нашој школи је уприличен састанак министра са руководством и наставним особљем, а у међусобном дијалогу је разговарано о начинима унапређења васпитно-образовног рада у школским установама у Српцу и Републици Српској.

„Веома смо задовољни исходом овог састанка, јер смо договорили неке нове инфраструктурне пројекте, чиме ћемо наставити континуитет успјешне сарадње са Министарством просвјете и културе. Нагласио бих добру сарадњу са локалном управом и начелником општине Млађаном Драгосављевићем који су увијек имали разумијевања за све наше потребе“, рекао је директор школе Славко Драгосављевић.

Он је похвалио иницијативу републичких институција на побољшању демографске слике у Републици Српској, истакавши да стање у србачким основним школама за сада није алармантно.

„У склопу наше установе, поред централне школе у Српцу дјелују још двије деветоразредне и четири петоразредне школе. Забиљежена је тенденција благог пада уписаних ђака, односно два ђака мање у односу на прошлу школску годину. Школа у Старом Мартинцу је за сада једина у којој би се драстичније могао осјетити пад броја уписаних ђака, док је ситуација у осталим школама за сада стабилна“, рекао је Драгосављевић.

Посјета министра просвјете и културе Наталије Тривић општини Србац окончана је обиласком Центра за културу и спорт.

фото