1 / 1

Наша екипа у “Ноћи у музеју”

Наша екипа школе предвођена наставницом демократије и српског језика Надом Миловановић, наставницом биологије Андрејом Стојковић и помоћником директора Раданом Пантелић, укупно 15 чланова, била је учесник едукативно-забавне авантуре „Ноћ у музеју – НуМ 2023″ у ноћи са 22. на 23. септембар 2023. године у Земаљском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву.

 Програм реализује Образовни центар за демократију и људска права Цивитас Босне и Херцеговине у партнерству са Земаљским музејом Босне и Херцеговине и уз подршку америчке амбасаде.  У програму је учествовало више од 160 ученика основних и средњих школа из 22 града/општине. Програм „Ноћ у музеју“ се у суботу састајао од рада са кустосима  и у истраживачким лабораторијам, а трагали су у радионици „Потрага за благом“ за благом наше заједничке културне баштине која се чува у Земаљском музеју. На крају вечери провјерили су научено, добили дилпоме као истраживачи  кустоси јуниори и поставили импровизоване спаваонице како би по узору на  Smithsonian праксу,  уистину, цијелу ноћ провели у музеју.

У суботу, 23. септембра, након доручка  основци и средњошколци представили су свој рад у Ботаничкој башти Земаљског музеја БиХ – поставили су хранилице за птице и погледали и послушали презентацију о фотографијама најистакнутијег фотографа Босне и Херцеговине Франтишека Топича, Чеха који је добар дио свог радног вијека провео у музеју као библиотекар, секретар и фотограф. У касним поподневнима сатима наша екипа предвођена својим наставницима се вратила у Србац задовољна упјешно одрађеним радионицама, необичним искуством спавања у музејском простору и новим пријатељствима са другарима из цијеле Босне и Херцеговине.

Фото

Видео