Након учешћа на семинару у априлу 2022. године као знак захвалности за реализацију програма „Реферални механизам подршке дјеци у школама Републике Српске“  педагог школе  Зорица Кљајчин и психолог Ведрана Савановић, као представници наше стручне службе, су учествовале у изради Практикума са радионицама о дјечијим правима за наставнике и стручне сараднике школа под називом „Пловим право и здраво, јер је то моје право“.  Практикум је ових дана одштампан и имена нашег психолога Ведране и педагога Зорице се налазе на списку аутора.

Иначе Друштво психолога Републике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске и Републичким педагошким заводом уз подршку УНИЦЕФ-а БиХ и њихових партнера проводи промотивну кампању у свим основним и средњим школама у Републици Српској о важности заштите дјечијих права и менталног здравља. У ту сврху су израдили занимљив постер „Пловим право и здраво, јер је то моје право“ који ће привући пажњу ученицима и који садржи QR код. Када се мобилним телефоном скенира QR код,  он нас води на  кратку едукативну брошуру која, на дјеци прилагођен начин, говори о њиховим правима и ко им може помоћи у остваривању њихових права, са посебним освртом на очување менталног здравља и улогу стручне службе школе. Постер је урађен од квалитетног материјала који обезбјеђује његову дуговјечност.

Не требамо заборавити да су педагог школе  Зорица Кљајчин и психолог Ведрана Савановић као представници наше стручне службе у досадашњем периоду препознати као значајан ресурс и дали су,  као и сама  школа, значајан допринос у реализацији програма „Реферални механизам подршке дјеци у школама Републике Српске“. У знак захвалности стручна служба наше школе као и још тринаест из цијеле Републике Српске су  учествовале  на семинару који је одржаван у  периоду од 7. до 9. априла 2022. године на Јахорини у организацији Друштва психолога Републике Српске, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Републичког педагошког завода и уз подршку УНИЦЕФ-а БиХ и њихових партнера. Као круна семинара је објављивање Практикума у чијој изради су учествовале наша Ведрана и Зорица и који је дистрибуиран свим основним и средњим школама у Републици Српској. Честитамо!

фото