Сваке године у свијету се организује међународно такмичење за најљепше писмо за ученике основних школа, које ће и ове године бити одржано по 49. пут на тему „ Шта бисте поручили одраслима о свијету у којем живимо“.

Међутим, због епидемије вируса корона која хара свијетом и који утиче на све сегменте друштва па тако и на поштански систем, Свјетски поштански савез (УПУ), као организатор такмичења, сугерисао је да се ове године писма шаљу на мејлове јавних поштанских управа.

У складу са овом одлуком, учесници такмичења своја писма, са пропратном документацијом, могу послати на сљедеће мејл адресе:

Поште Српске а.д. Бања Лука
info@postespske.com

ЈП БХ ПОШТА д.о.о. Сарајево
info@posta.ba

Хрватска пошта д.о.о. Мостар
eugenija.grubesa@post.ba

ПРОПОЗИЦИЈЕ

1. Тема: Шта бисте поручили одраслима о свијету у којем живимо?
2. Учесници: млади људи до 15 година старости.
3. Садржај: оригинални рад дужине од 500 до 1000 ријечи.
4. Писмо мора садржавати све елементе писма (мјесто и датум, адреса пошиљаоца и примаоца, почетни и завршни поздрав, као и одговарајући потпис на крају).
5. Уз писмо откуцано на рачунару, потребно је послати писмо написано руком које је у случају слања мејлом потребно фотографисати и послати као слику.
6. Обавезно је уз писмо доставити и сљедеће податке: име и презиме ученика, датум рођења, адресу становања, име и презиме наставника матерњег језика, број ријечи у писму, назив и адресу школе, бројеве телефона ученика и школе.

Kрајњи рок за доставу писама је 5. мај текуће године, а уколико стигну информације од Свјетског поштанског савеза о евентуално новим роковима такмичења због пандемије, о томе ће се одмах обавијестити јавност и све основне школе у Босни и Херцеговини.

У међувремену, из Пошта Српске позивају све ученике основних школа да шаљу писма путем наведених мејлова како би наставили са традицијом одржавања Такмичења у писању писама у Босни и Херцеговини.

Организатори такмичења за Босну и Херцеговину су: „ЈП БХ ПОШТА” д.о.о. Сарајево, Поште Српске а.д. Бања Лука и Хрватска пошта д.о.о. Мостар.

Осим побједничког писма, стручни жири ће и ове године изабрати још девет аутора најбољих писама за награде, као и аутора најкреативнијег писма. Побједничко писмо представљат ће Босну и Херцеговину на свјетском такмичењу за 2020. годину. За побједника и ученике чија писма уђу у најужу конкуренцију, осигуране су новчане и друге вриједне награде.