Још једном смо  заједнички обиљежили  један важан  датум – Међународни  дан дјетета. Почетне активности су се одвијале у оквиру часа одјељењске заједнице. На дан потписивања Конвенције 20. новембра  представници  Савјета ученика су у својим одјељењима читали о значају и важности овога датума. То је био први дио активности које су предвиђене у оквиру тематског обиљежавања овог веома значајног датума за свако дијете. Након тога  од 12:00 дo 13:00 чaсoвa организован  је маскенбал у коме су учествовали учeници oд првoг дo дeвeтoг рaзрeдa и посебно одјељење. Маскирани ученици  са својим наставницима  и управом школе су  у веселој поворци прошетали улицама у ужем градском језгру промовишући игру, кретивност и различитост и указујући на потребу поштовања дјечијих права у складу са Међународном конвенцијом о правима дјетета. Директор школе Мануела Рађевић –Јокић је рекла: „Сврха овог маскенбала била је дружење, а Међународни дан дјетета је само повод више да свако дијете ставимо у центар свих активности, али и да они знају шта су њихова права, дужности и обавезе. Циљ je aфирмисање другарства, различитости, његовање дјечијег стваралаштва,  поштовање права дјетета кроз заједничке активности дјеце, наставника, породице и друштвене средине. Ученици, наставници  и њихови родитељи били су веома креативни и тиме дали максималан допринос да овај догађај буде заиста посебан“.

 За ученике нижих разреда је након маскенбала одржана приредба  у 13 часова  у холу школе. У припреми и реализацији ове приредбе су учествовали чланови драмско-рецитаторске секције под руководством наставнице Бранке Малешевић. Приредбу у холу су пратили бројни ученици виших и нижих разреда као и њихови наставници. Након приредбе ученици нижих разреда су могли да погледају едукативну представу у извођењу дјечијег аниматора Фазонка. 

Други дио је услиједио у четвртак, 23. новембра када су представнице Савјета ученика  Теодора Прелић и Дариа Грабић  са својим координаторима психологом  Ведраном Савановић и педагогом Зорицом Кљајчин за ученике нижих разреда одржале квиз општег знања поводом Међународног дана дјетета и потписивања Конвенције о правима дјетета. Конвенцијом о правима дјетета се указује на то да сва дјеца имају права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, гдје живе, шта им родитељи раде, да ли су сиромашни или богати, којим језиком говоре, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу или инвалидитет.

Ипак упркос одредбама Конвенције и напретку који је постигнут, статистика показује да се дјеца и даље суочавају са великим изазовима. Конвенција УН о правима дјетета истиче да дијете има право да се развије у “највећој могућој мjери” и да би државе потписнице требало да обезбиједе “одговарајућу помоћ родитељима и законским старатељима при извршењу њихових обавеза васпитања деце и обезбјеђују развој институција, објеката и услуга за бригу о деци”.

Све активности су проведене како у централној школи тако и у нашим подручним школама и одјељењима.

Фото