16.11. 2017.године

У оквиру програма обиљежавања важнијих датума, као и тематског повезивања садржаја из различитих наставних предмета, у нашој школи обиљежен је 16. новембар Међународни дан толеранције. Толеранција  је постала веома важан и неопходан услов  успјешног и здравoг развоја, не само појединца, него и друштва у цјелини. С обзиром да су у нашем друштву, још увијек, у великој мјери присутне нетолеранција, дискриминација и предрасуде према свему што је различито, жељели смо да укажемо да је  знање  основно оруђе у борби против предрасуда и тежњи ка толерантнијем друштву, као и нашем личном развоју.

Међународни дан толеранције обиљежава се 16. новембра. То је дан који нас подсјећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Дан који нас подстиче на сношљивост према другима. Генерална Скупштина Уједињених народа је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу с Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од стране чланица 16.11.1995. године. Према Декларацији толеранција је прихватање чињенице да су људи природно различита бића по изгледу, говору, положају, понашању и вриједностима и да као такви имају право да живе и буду то што јесу.
На часовима  редовне наставе али и ваннаставних активности и активности у оквиру продуженог боравка, истакли смо значај толеранције са аспекта различитих наставних предмета –српског језика, демократије и људских права, ликовне културе , ликовне секције нижих разреда и фотографске секције. Међунардони дан толеранције обиљежили су и ученици који похађају продужени боравак у нашој школи као и посебно одјељење.  Они су учествовали у радионици у оквиру које су  у пузле остављали отиске својих прстију, исцртавали срца, цвијет, дугу и слично и исписивали поруке, а и осталим ученицима наше школе подијелили пузле.

              Тако је и наша фотографска секција  добила  истраживачке задатке да у свом непосредном окружењу, граду, широј околини, пронађу што више различитих мотива, који тек заједно чине једну љепшу цјелину, и забиљеже их фото-апаратом. Од насталих фотографија сачињена је изложба. Кроз најразличитије мотиве (фигуралне композиције, природу, лишће, воће, предмете свакодневне употребе, стопала, шаке), на симболичан начин је приказано како разлике чине свијет богатијим. Толеранција нас учи да прихватамо другачије од себе и да никога не дискриминишемо по питању вјерске, националне, етничке, језичке, родне, старосне, социјалне или било које друге припадности. И овога пута смо и овај дан ујединили на нивоу наше школе тако да су поново наши ученици били веома креативни у начину изражавања и исказивања толеранције. Вема су лијепи и садржајни радови наших ученика од Кобаша, Старог Мартинца, Повелича и централне школе. У холу школе је такође истакнут Кутак лијепих ријечи. Изложба радова је на централном паноу у холу школе. Идеја за централну композицију- Јулија Лазић Дошеновић и Нада Миловановић,  реализација наставници и ученици централне школе.

ФОТО