Основна школа “Јован Јовановић Змај” из Српца добиће ускоро вриједну донацију у виду електричног клавира који стиже као поклон наше суграђанке Богдане Брезовац, која већ дуже вријеме живи и ради у Њемачкој. Клавир ће бити кориштен у наставним и ваннаставним активностима и омогућиће бројним ученицима да усавршавају свој музички таленат, за шта до сада нису постојали адекватни услови.

Директор школе Славко Драгосављевић одржао је са сарадницима пријем за нашу суграђанку којој се захвалио на овој вриједној донацији.

“Наша школа је уступила простор професорима клавира, виолине и гитаре који предано раде са дјецом на њиховој музичкој едукацији, а након што добијемо клавир имаћемо услове за организовање концерта, у сарадњи са Центром за културу и спорт, на којем ће талентовани ђаци презентовати оно што су до сада научили. Биће ово први концерт овакве врсте а планиран је за крај априла или почетак маја”, рекао је Драгосављевић.

Он је упутио захвалност и радници школе Славици Миљевић која је покренула иницијативу да ова донација стигне у Србац, након што је у разговору са нашом суграђанком из Њемачке указала на проблем недостатка оваквог инструмента у србачкој школи.

Донаторка Богдана Брезовац каже да је чула да у школи имају бројне музичке планове али немају могућности да их реализују. Тада се родила идеја о куповини клавира који ће ускоро стићи у Србац.

“Моја жеља је била да помогнем родном крају у којем сам провела најљепше дане свог дјетињства. Основну школу сам завршила у Разбоју а гимназију у Српцу и веома ми је драго што су многи пријатељи са којима дијелим бројне успомене постали просвјетни радници. Без обзира што је свако од нас отишао на своју страну, увијек се на крају враћамо својим коријенима”, рекла је Богдана.

Она је неколико година радила као стручни сарадник у Представништву Републике Српске у Њемачкој одакле носи само лијепе утиске који ће јој остати заувијек урезани у сјећање.

“Радила сам са дивним људима на многим корисним пројектима који су били усмјерени ка Републици Српској. Остварили смо бројне контакте који се и данас одржавају на свим пољима. Мој задатак је био промоција и развој културе јер сам одувијек била мишљења да ће странци тек онда када упознају нашу културу и поднебље, лакше прихватити и разумјети наше економске потребе”, рекла је Богдана.

Она је истакла да дијаспора игра веома значајну улогу у развоју Републике Српске, због чега је позитивно оцијенила недавно одржавање Форума дијаспоре у Бањалуци и позвала надлежне институције и установе на локалном и републичком нивоу да у још већој мјери остварују контакте са нашом дијаспором у Њемачкој, а нарочито у покрајини Баден-Виртемберг.

 

Садржај преузет са сајта srbac-rs.com