У оквиру обиљежавања Дана сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту 10.9.1995.године, данас су у Основној школи ,,Јован Јовановић Змај” у Српцу одржани историјски часови за ученике деветих разреда. Ученици су упознати са чињеницама о страдању наших суграђана у одбрамбено-отаџбинском рату, а о ратним дешавањима говорили су им доктор Милан Павловић, начелник Санитетскјке службе при Србачкој лакој пјешадијској бригади, потпуковник Војске Републике Српске и борац прве категорије Вићо Ковачевић, командант Другог пјешадоијскиг батаљона Србачке лаке бригаде Зоран Ђукић и предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан, ратни војни инвалид.

Возућа је постала симбол за тугу, али и симбол за храброст, пожртвованост и херојство припадника Прве србачке лаке бригаде који су пуних 16 мјесеци часно и достојанствено штитили народ са овог подручја, спријечавајући да се оствари планско и систематско етничко чишћење над Србима. У борбама је страдало 29 србачких бораца, док је више од 30 теже и лакше рањено.

Вићо Ковачевић је овом приликом, у изјави за Радио Србац, истакао да је задовољан што су ученици напокон добили прилику да сазнају о једном од најкрвавијих ратних дешавања у којима су наши суграђани дали своје животе за одбрану Републике Српске.

,,Заиста ми је задовољство што је иницијатива да се млађим нараштајима говори о овим важним историјским члињеницама, напокон уродила плодом. Имали смо прилику да у школским уџбеницима из историје видимо да је ова тема штуро обрађена, тако да су ђаци данас из прве руке чули истину о ономе што се на Возући дешавало, јер су им о њима говорили свједоци и учесници рата”, рекао је Ковачевић.

Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан каже да је веома важно да млађе генерације сазнају праву истину о протеклом рату, јер се често појављују нетачне и оскрнављене информације. Потан је истакао да је потребно дјецу учити о томе ко су, да воле своје писмо и језик који су идедентитет нашег народа, да воле и поштују свој народ и да цијене све оне који су животе дали како би сви ми данас у миру живјели на својим огњиштима. Као веома важан дио историјског часа је истакао да дјеца и одрасли не треба никога да мрзе, јер мржња не доноси ништа добро, већ да воле и поштују свој народ и Републику Српску.

,,Борачка организација се одавно залагала за реализацију идеје о одржавању оваквих часова на којима ученици о одбрамбено-отаџбинском рату сазнају од директних учесника, који ће им објсанити шта је рат, како је почео и које је посљедице имао. Ово је прва година да смо почели са овим предавањима и надам се да ћемо наставити и наредних година, не само поводм овог датума, већ и поводом обиљежавања неких других значајних датума, јер дјеца која су рођена у послијератном периоду треба да знају историју свог народа”, рекао је Плотан.

Он истиче неки од ученика нису знали основне податке о протеклом рату и да се часови одржавају како би они сазнали гдје и зашто су њихови дједови ратовали, али да никако не треба да развијају осјећај мржње, већ да само буду свјесни значаја сазнавања истине и чувања успомене на оне који су живот дали за слободу свог народа.

,,Морам истаћи да ми овдје дјецу не учимо никаквој мржњи, већ да воле и поштују своје, јер ће тако моћи да поштују и туђе. Најважније је да они одрасту у поштене, добре и честите људе, али и да знају о прошлости како би на правом путу градили будућност”, истакао је Плотан.

Доктор Павловић је дјеци уопштено говорио о стању на ратишту, улози љекара и санитета и ономе кроз шта су борци пролазили, а због узраста дјеце није износио детаље о мукама и стању рањених и погинулих и о свему ономе са чим се он као ратни љекар сусретао.

Бивши командант Зоран Ђукић је дјеци говорио како су се водиле борбе и на којим ратиштима, објашњавајући улогу и значај војске.

Осим у србачкој основној школи, предавања ће бити одржана у средњој и свим осталим школама на подручју наше општине.

Фото

Преузето са Радио Србац