Ученици осмог разреда су од 01. до 05. 06.2018. године били на петодневној екскурзији на релацији Србац-Тршић-Аранђеловац-Опленац- Београд- Нови Сад- Сремски Карловци-  етно село „Станишићи“- Србац. У пратњи 74 ученика су биле одјељењске старјешине Мирјана Зец, Санела Ожег, Далиборка Стојановић и Нада Миловановић, доктор и представница агенције. Вођа пута је била Мирјана Зец.

Прво одредиште је био Тршић,  родно мјесто Вука Стефановића Караџића. Једна од занимљивости је та што су мјештани послије рушења кућа од стране Турака направили велики крст сачињен од храста и поболи га на темељ куће у знак сјећања, гдје је потом изграђена кућа.  Ученике је посебно фасцинирао сам пут до куће који се налазио уз малу рјечицу. У манастиру Троноша се Вук Караџић школовао. Троноша је од Вукове куће удаљена 5 километара. Успут су се ученици освјежили на  чесму девет  Југовића. У касним поподневним сатима ученици су допутовали у Аранђеловац. Вече, врло занимљиво, након дугог  и напорног пута, су провели у базену који се налази у склопу хотела, а након тога за њих је организована дискотека.

Друго одредиште другог дана екскурзије је био Опленац. На Опленцу су  посетили Петрову кућу. Посебно одушевљење је изазвао екстеријер и ентеријер ове грађевине као и природа око ње. Једна од мана је та што унутар грађевине није дозвољено фотографисање. Унутар куће налазили су се многи портрети династије Карађорђевић као и познато дјело „Тајна вечера“ рађено на седефу. Испред саме куће налазио се споменик Краља Петра I, а само неколико метара од саме куће налазила се предивна црква Св. Ђорђа изграђена од бијелог мермера 1912.  године. Унутар цркве налазиле су се гробнице династије Карађорђевић. Јарке боје фресака унутар цркве, израђених техником мозаика, посебно су  привукле пажњу као и бијели и зелени мермер поријеклом из Италије и Грчке. У склопу овог дијела ученици су посјетили још и Карађорђев конак и Виноградареву кућу. Након  тога слиједио је повратак у Аранђеловац, разгледање парка и Буковичеке бање као и наставак путовања према Београду.  Одмах по доласку у Београд ученици су посјетили Музеј Николе Тесле. Посјета је почела врло занимљивим предавањем о животу и раду нашег славног научника, а затим је услиједила и демонстрација његових најзначајнијих проналазака: обртно магнетно поље, индукциони мотор, преношење електричне енергије и управљање бродом помоћу радио таласа. Такође су у Музеју изложене и Теслине личне ствари, сеф из хотела у којем је живио, али и урна са његовим пепелом. Храм Светога Саве, који се налази у непосредној близини хотела,  ученици су посјетили након смјештаја у хотел и вечере. Овај спомен-храм, саграђен на мјесту за које се сматра да Синан-паша 1594. године спалио мошти Светог Саве,  представља органски дио савремене живописне силуете Београда, чинећи једно од његових главних обиљежја. Ово је највећи православни храм на Балкану, још увијек у фази изградње, сем крипте која је довршена и која се налази седам метара испод нивоа Храма. Остатак вечери ученици су провели у панорамском разгледању града, дружењу, одмору и релаксацији.

Трећи дан екскурзије ученици су у пријеподневним сатима посјетили Зоолошки врт, Калемегдан, али и стадион Фудбалског клуба „Црвена звезда“. У пропутовању су такође посјетили и Музеј ваздухопловства на Сурчину који посјетиоцима пружа јединствену прилику да на једном мјесту прошетају кроз читав вијек авијације илустрован експонатима од пионирског периода до модерног доба. Након овога пут је настављен према Новом Саду који је изабран да буде Европска престоница културе 2021. године. У  овој престоници културе, смјештени у самом центру града, ученике је очарао овај диван град својом величином и љепотом, а вече су провели шетајући  чувеном Змај Јовином улицом.  Четврти и пети дан  средиште је био Нови Сад, а четвртог дана су посјетили чувену Карловачку гимназију и Музеј српске православне цркве. У самом Новом Саду су посјетили Матицу српску, најстарију српску књижевну, културну и научну институцију,  обишли споменике Светозару Милетићу, Лази Костићу, као и Српско народно позориште, али могли свакодневно присуствовати и „Змајевим дечијим играма“. Растанак са Новим Садом обиљежила је Петроварадинска тврђава, подизана 88 година и неосвојива за ратну технику оног доба. Позната је историчарима као „Гибралтар на Дунаву“, а млађим посјетиоцима као мјесто гдје се одржава фестивал „Егзит“.  Након овог слиједио је обилазак још једног манастира, овог пута Хопово. Успут су имали прилику посјетити Етно село „Станишићи“ у Бијељини. У вечерњим сатима ученици су стигли у Србац.

 Било је ово једно лијепо путовање стручно-едукативног карактера које је протекло без икаквих проблема и о којем се након повратка дуго прича уз осмијех на лицу. Наведена маршута ове екскурзије остварена је у потпуности и сви планирани задаци из појединих предмета, као што су: српски језик, страни језици, географија, историја, физика,математика, биологија, техничко образовање, физичко и здравствено васпитање, православна вјеронаука, те многи други садржаји који су се могли организовати кроз овакав вид ваннаставног рада. Посебно треба истаћи стицање нових сазнања, развијање позитивних односа према националним, умјетничким и културним вриједностима, израђивање естетских, културних и спортских навика и развијање позитивних социјалних односа међу ученицима и наставницима.

фото

видео

ДОДАТАК: Видео прилоге уредила наставница Далиборка Стојановић