УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА У ПОВЕЛИЧУ

Доласком прољећа и сунчаних дана почела је акција уређења школског дворишта у нашем подручном одјељењу  у Повеличу. У акцију су се укључили ученици и разредне старјешине. Тако је засађено једногодишње и вишегодишње цвијеће, а окопано већ постојеће. Атмосфера је била веома весела, а ученици посебно вриједни и задовољни. Посебно су уживали најмлађи ученици овог нашег подручног одјељења, јер су по први пут сами садили цвијеће и били су зато веома поносни на свој допринос у акцији.

Захваљујући вриједним ручицама, акција је успјешно реализована, а школско двориште је добило нов изглед.

фото

ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ – КОЊ

Ученици наше подручне школе у Повеличу  су са својим учитељицама у петак, 27. маја 2022. године посјетили имање Саше Миланковића које се налази у непосредној близини школе. На имању су  имали  прилику да виде коње и чују занимљивости о њима. Они најхрабрији су се одважили и зајахали коња који је трениран за то. Ово је уједно дио  обраде теме Домаће животиње, а ученици су , на најбољи могући начин, проширили знање о домаћим животињама, посебно коњима.

Занимљиве чињенице о коњима

Предак коња, колико је чудно, било је здепасто створење величине лисице, са удовима са четири прста, које је живјело прије око 55 милиона година. Антрополози су га назвали пропалеотхериум.

Први који су почели да кроте коње били су номадски народи у Азији, а то се догодило у 5. миленијуму прије нове ере. Ипак у Аустралији није пронађен ниједан фосилни коњ. Ове животиње су на ово копно донијели насељеници у 18. вијеку.

Широм свијета постоји готово 160 различитих раса коња. Арапски коњи су најскупљи.

Коњи су, попут паса, најближи и најприврженији човјекови пријатељи, због чега су више пута добијали почасти од својих власника. На примјер:

– Древни римски цар Калигула обожавао је свог коња Инцитатуса. Од свог коња Инцитатуса направио је сенатора, за шта је, од огорчених патриција, добио бодеж у срце.

– Александар Велики је 9 пута био дужан за живот свом коњу Буцефалу. Након што је животиња угинула током битке, на том мјесту је основао истоимени град.

– Од копита Маренговог вољеног коња цар Наполеон је наредио да направи бурмутицу како би га задржао у сјећању.

Монголски мушкарци су међу првима носили високе потпетице како им ноге не би исклизнуле из узенгије током јахања.

Коњско око има готово пун круг. Може да види све што се дешава иза њега, а да ни главу не окреће.

Понекад можете видјети коња како се са задовољством ваља по земљи. Ово је један од начина на који животиња опоравља снагу: котрљање с једне на другу страну стимулише циркулацију крви, а уморна животиња се осјећа много боље.

Када је Џемс Ват изумио парну машину, морао је упоредити снагу новог уређаја са снагом коња да би демонстрирао могућности машине. Као резултат, уведена је јединица снаге – коњске снаге, која се користи и данас.

фото