Ученици 7, 8 и 9 разреда, 21.2.2024. године, у пратњи одјељењских старјешина, директора и помоћника директора посјетили су Народно позориште Републике Српске и погледали представу „Ожалошћена породица“, комедију коју је написао писац највећих комедија са наших простора, Бранислав Нушић. Адаптацију и режију урадио је Никола Пејаковић.

Драма се дешава у кући покојника, који није имао блиске родбине. У кући су се скупили сви његови даљњи рођаци, јер се прича да је покојник имао велико богатство. Покојникова „родбина” ишчекује отварање тестамента, а кроз њихове реакције и поступке раскринкава се површност њиховог „искреног жаљења” за покојником. Сви сањају о насљедству и боре се да га добију. Ликови су слојевити и живи, те као такви изазивају смијех јер се налазе у ситуацијама које су блиске и познате гледаоцу. Ликови покушавају да се домогну нечега што није њихово, своја права доказују апсурдном логиком, те тиме доказују да су њихове родбинске везе сумњиве.
Приказана је галерија јако добро исписаних ликова мале памети који се такмиче лажима и цинизмом. Сви, наравно остају без насљедства, појавом покојникове ћерке за коју нико није ни знао да постоји.

Ученици су уживали посматрајући наше глумце који су тако живописно и сликовито  пријазали све што је Нушић хтио да поручи будућим генерацијама и код ученика измамили осмијех и дивљење.

Фото