Наша школа кренула је уз помоћ Министарства просвјете и културе РС у реализацију три пројекта у вриједности од 76 хиљада KМ чиме ће у значајној мјери обновити школску инфраструктуру. Ови пројекти предвиђени су и Планом капиталних инвестиција општине Србац за 2020. годину, кога су недавно усвојили одборници Скупштине општине.

Један од њих односи се на опремање девет учионица и набавку 240 столица и 105 клупа за шта ће бити издвојено 27 хиљада KМ чиме ће се стећи услови да се након 40 година замијени готово комплетан намјештај у централној школи у Српцу.

„Ради се о вриједној донацији министарства уз чију помоћ ће 90 одсто учионица до краја године добити нови намјештај. На сличан начин су нам већ помогли прије пар година када су дозначили средства за санацију три учионице“, рекао је директор школе Славко Драгосављевић.

Други пројекат подразумијева асфалтирање паркинга у школском дворишту а радови су започели у понедјељак. Ова инвестиција коштаће 22 хиљаде KМ.

„Већ три године активно уређујемо школско двориште па смо тако уз помоћ ресорног министарства асфалтирали и прилаз нашој школи који је био дотрајао и такође није саниран више деценија. Нови паркинг ће омогућити већи број паркинг мјеста и значајно уљепшати уже градско језгро“, рекао је Драгосављевић.

Преостали износ од 27 хиљада KМ биће усмјерен за реконструкцију крова у деветогодишњој подручној школи у Ножичком у којој је од ове године уписан рекордан број од 14 првачића.

„Ова школа биљежи стални пораст броја ђака а у складу с тим су присутна и непрестана улагања од стране републичких институција у њену санацију. Прије пар година су из кабинета тадашњег предсједника РС Милорада Додика издвојена средства за замјену столарије а сада ћемо замијенити дотрајали кров“, додао је Драгосављевић.

Он истиче да је у задње четири године, колико обавља дужност директора, у реконструкцију централне и подручних школа уложено око 150 хиљада KМ уз помоћ Владе РС и предсједника Републике, Општине Србац и донатора.

„Уложена су средства и у санацију школа у Kобашу и Kаоцима а у плану је да се у догледно вријеме изврше радови у подручној школи у Новој Веси гдје планирамо увести централно гријање и замијенити столарију“, истакао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, у наредној школској години ће доћи до повећања броја уписаних првачића у већини школа, осим у Kаоцима гдје неће бити уписан ниједан ђак првак.

„С друге стране, у основној школи у Српцу ћемо по први пут имати четири одјељења са по 21 првачићем, умјесто досадашња три одјељења, што није забиљежено у посљедњих десетак година“, рекао је Драгосављевић.

Школску годину у ОШ „Јован Јовановић Змај“ завршила су 883 ђака, међу којима је било 95 матураната. За ученика генерације проглашена је Тина Врховац из подручне школе у Ножичком која је на школским и општинским такмичењима из физике и математике освојила прво мјесто.

Текст преузет са странице www.srbac-rs.com

фото