У уторак, 18. фебруара наши наставници српског језика, музичке и ликовне културе на челу са помоћницом директора  Мануела Рађевић Јокић присуствовали су састанку Одбора за културу општине Србац.

Организатор састанка био је начелник општине Млађан Драгосављевић који је окупио представнике свих основних и средњих школа, Народне библиотеке, Центра за културу и спорт и Просвјете са циљем да се оформи тијело које ће припремати културни програм на важнијим свечаностима, а све са циљем да се промовишу музичке, рецитаторске и пјесничке способности, као и ликовно стваралаштво младих талената из Српца.

“Идеја за овакав вид састанка потекла је приликом организације недавне Светосавске академије када смо закључили да на оваквим манифестацијама углавном наступају умјетници из других општина, а мање из Српца, па смо жељели да то промијенимо и пружимо шансу талентованој дјеци из наше локалне заједнице која итекако умију да припреме и изведу квалитетан умјетнички програм”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Он додаје да је овакав приједлог снажно подржан, а највећим дијелом и инициран, од стране представника Српске православне цркве чији представници су такође присуствовали данашњем састанку.

Протосинђел Теофил рекао је да Србац и поред тога што је мала општина, има шта да понуди у културном смислу, због чега треба пружити шансу дјеци из наше локалне заједнице да својим изведбама увеличају културне свечаности у Српцу.

“За похвалу је што је локална управа подржала оснивање одбора који ће радити на побољшању квалитета културних дешавања и што су просвјетни радници стали уз овај приједлог. Вјерујем да ће се већ у наступајућој години културна збивања подићи на још виши ниво”, рекао је протосинђел Теофил.

У дискусији су учествовали представници основних и средњих школа који су подржали овакав вид ангажовања младих на важнијим манифестацијама у Српцу. Истакнуто је да се током године такође организују разне академије и приредбе у централним и подручним школама на којима се представља ученичко стваралаштво и да ће дио овог програма бити представљен и на већим културним манифестацијама у нашем граду.

Закључено је да ће се одбор за културу морати редовно састајати током године како би се направио добар програм и предшколске и школске установе на вријеме припремиле за манифестације на којима ће учествовати, што ће резултирати квалитетнијим и посјећенијим културним збивањима у граду.

Одбор за културу кога ће чинити представници школских, предшколских и културних установа биће носилац свих важнијих културних манифестација које ће се у будућности одржавати у Српцу, закључено је на састанку који је организован у згради Општинске управе.

фото