ПОШ НОЖИЧКО: “Јесењи кутак” првог разреда

Ученици првог разреда подручне школе у Ножичком са својом учитељицом Милијаном организовали су једну малу изложбу у просторијама своје школе под називом “Јесењи кутак”. Инспирисани богатим бојама и раскошним плодовима јесени, ученици су на креативан и маштовит начин представили јесења обиљежја.

фото

ЛИКОВНА КУЛТУРА: Ања Савић, 6-4

Још један таленат у нашој школи, а само је шести разред. Ради се о ученици 6-4 одјељења Ањи Савић која, осим што је одлична ученица, испољава велики цртачки и сликарски таленат. У галерији слика можете погледати слике и цртеже са различитим мотивима, а посебно се издвајају јунаци из стратешке игре “Brawl stars”.

фото

ЛИКОВНА КУЛТУРА: Сцена и сценски приказ

У оквиру часа ликовне културе ученици 3-3 одјељења су комбинованим материјалима израђивали сцену, сценографију и сценски приказ.

фото

ЛИКОВНА КУЛТУРА: КОМПОЗИЦИЈА СА КАМЕНЧИЋИМА

Креативност ученика шестог разреда из Ножичког се огледала у изради композиције сачињене од каменчића. Они су непресушан извор материјала, могу бити разних облика, боја и текстура и врло су занимљиви за оживљавање. У првој фази ученици су осликавали позадину, потом одређивали перспективу и композицију у којој су уклапали каменчиће који су постојали брда, бубе, куће, аута…

фото

ВАСПИТНИ РАД У ОДЈЕЉЕЊСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ- КАКО РЕАГОВАТИ НА НАСИЉЕ?

У оквиру часова одјељењске заједнице одјељењски старјешина 7-1 одјељења  Саша Бијељић је одржао радионицу под називом „ Како реаговати на насиље?“ Часу је присуствовала педагог школе Зорица Кљајчин. У оквиру рада на превенцији вршњачког насиља, а  у склопу часова одјељењске заједнице, обавезне су и теме о свим видовима вршњачког насиља, а циљ је помоћи ученицима  да препознају проблем, како да реагују на насиље  као и коме да га пријаве.

Фото

Ликовна култура- СЛИКЕ ОД ВЕЋ  УПОТРЕБЉЕНИХ МАТЕРИЈАЛА

У  свијету, тако и код нас, појам рециклаже постаје веома битан и повезан је са конзумерским начином живота савременог човјека. Шта са производима за једнократну употребу? Одговор је у умјетности. На часовима ликовне културе ученици шестог разреда су обрађивали наставни јединицу дизајн – слике од употребљног материјала. На овај начин се дошло до суштине рецилаже и оживљавања употребљеног материјала који се користио за стварање личног стваралачког изражаја ученика.  Сваки ученик је нашао сврху  предмета и креирао слику у складу са својом инспирацијом.

фото

ЧАСОВИ ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ И РАДОВИ МАРИНЕ ЦВИЈАНОВИЋ И ИРЕНЕ ГЛИГОРИЋ

Ученици шестог разреда у оквиру часова ликовне културе проучавају египатску цивилизацију и умјетност. Вајарска и дјела примјењених умјетности, као и реплике пирамиде израђују у глини.

Умjетност старог Египта се односи на  грађевине, слике, вајарска и дjела примjењених умjетности старог Египта, почев од праисторије па све до римског освајања Египта 30. године прије нове ере.  Историја Египта је најдужа од свих старих цивилизација које су се развијале на Средоземљу.  У овој земљи која се развијала на обалама ријеке Нил и која је била затворена за спољашње културне утицаје, развио се један умјетнички стил који је једва доживео промјене у својој трихиљадугодишњој историји.

Египатске пирамиде, од којих су неке међу највећим грађевинама које је људска рука икад изградила, чине један од најмоћнијих симбола староегипатске цивилизације.

Фото

Умјетничке радове Марине Цвијановић, ученице 9- 3 одјељења, пратимо већ година. Већ је одавно препознат изузетно танан умјетнички израз који се са годинама искристализовао у јединствене ликове дјевојака и њених омиљених животиња. Маринине слике и цртеже можете погледати у нашој галерији. Њена другарица из одјељења Ирена Глигорић такође је члан ликовне секције и изузетно лијепо црта. Веома лијепе цртеже можете погледати у нашој галерији слика.

Марина Цвијановић

фото

Ирена Глигорић

фото

Рaдиoницa „У сусрeт Бoжићу“ зa учeникe и рoдитeљe у пoдручнoм oдjeљeњу у Пoвeличу

20.12. 2019. године

У пeтaк, 20. дeцeмбрa  зa учeникe oд првoг дo пeтoг рaзрeдa  и њихoвe рoдитeљe,  нaшe учитeљицe из Пoвeличa су oргaнизoвaлe крeaтивну рaдиoницу „ У сусрeт Бoжићу“.
У тoплoj aтмoсфeри зajeдничкoг дружeњe припрeмљeнa je рaдиoницa зa изрaду пригoдних бoжићних укрaсa oд прирoдних и вjeштaчких мaтeриjaлa, пaпирa и пшeницe. Oвo je билa изузeтнa приликa дa сe нa jeднoм мjeсту нaђу сви учeници, њихoви рoдитeљи и учитeљицe, a лиjeпo изрaђeни укрaси крaсићe дoм нaших учeникa зa Бoжић.

фoтo

ГОСТИ У РАЗРЕДУ  И РАДИОНИЦА СА РОДИТЕЉИМА  I -3 ОДЈЕЉЕЊA

20. 12. 2019.

У оквиру програма сарадње са родитељима као  и  у склопу  наставног  плана и програма „Занимања људи“ првачићи из трећег одјељења   су угостили Даријану Савић, саобраћајног полицајца и Небојшу Стојића, шумара. Свака од ових занимања су потпуно различита, а самим ти и интересантна нашим првачићима.

фото

Родитељи  се укључују плански, систематично  и равноправно  у различите активности у школи, а овог пута та сарадња је остварена кроз ликовно- креативну радионицу „Новогодишње радости“ у којој су учетвовали равноправно родитељи и њихови првачићи. Резултати ове ликовно-креативне радионице красе централни пано  хола школе.   

фото

ЧАС ВЈЕРОНАУКЕ У ХРАМУ

У оквиру редовне наставе из православне вјеронауке ученици 5-3 одјељења централне школе и подручног одјељења у Каоцима , у пратњи свог вјероучитеља и свештеника Александра Кустурића, су посјетили храм у Српцу, односно у Каоцима. Ученици су у овом практичном дијелу наставе могли много тога научити и са радошћу су учествовали у свим активностима.

фото

НАШИ ПРВАЧИЋИ У ПРЕТПРАЗНИЧНОМ ДУХУ

Ученици првог разреда су већ у претпразничном духу и кроз ликовно-креативне радионице праве Сњешка Бијелића, Дједа Мраза, јелке и остале новогодишње украсе. Ученици I 3 одјељења су такође обиљежили и Змајеве дане.

I 1 фото

I 2 фото

I 3 фото

ГОСТИ У РАЗРЕДУ I – 2 ОДЈЕЉЕЊА

У оквиру програма сарадње са родитељима и у оквиру планираних активности одјељењске заједнице наши првачиће из другог одјељења   су угостили нашег прослављеног голомана Бранка Граховца и аутомеханичара Милана Антонића. И једно и друго занимање је врло интересантно за наше првачиће па их са одушевљењем дочекали и постављали безброј питања.  Оно што нису знали, данас знају, да је наш суграђанин Бранко први голоман из Босне и Херцеговине који је икада бранио у Лиги шампиона и најбољи голоман у 54 година старој историји румунског Оцелула.  Аутомобили и фудбал су најчешће теме за разговор које су посебно одушевиле наше дјечаке из одјељења.

фото

ЧЕТВРТИ РАЗРЕД: БОЈАМА ПРИЧАМО И “ПАТУЉАК ВАМ ПРИЧА”

Ова необично топла позна јесен врло је инспиративна, посебно на часовима ликовне културе. Водећи се оним да је “јесен друго прољеће у којем је сваки лист цвијет”, ученици 4-1 одјељења су у оквиру теме “Бојама причамо” комбинованом техником сликали ликове користећи фломастере, разне украсе и лишће. Јесен је тако још једном оживјела и украсила зидове учионице.

фото

Понекад је лектира добра подлога за дивне илустрације којима се остварује корелације између српског језика и ликовне културе. Управо је обрада лектире “Патуљак вам прича” Ахмета Хромаџића послужила као инспирација за цртеже ученика 4-1 одјељења.

фото

НОВА РАДИОНИЦА „ СПРЕМАЊЕ ЗИМНИЦЕ“ У ПО ПОВЕЛИЧ

Нови ученици учитељице Маје Суботић, а понеки родитељ из старије генерација, и почиње ново спремање зимнице. Крајем октобра у ПО Повелич одржана је радионица за ученике првог разреда  и њихове родитеље. Наши првачићи, заједно са својим мамама и учитељицом Мајом, вриједно су припремали зимницу. Прво на папиру, теоретски, али онда су засукали рукаве и спремили праву.  Након напорног рада засладили су се укусним  пекмезом и освјежили домаћим соком.

Оваквим активностима поштују се и остварују заједнички договорене стратегије о сарадњи родитеља и школе, развија се дјечија вјештина и креативност. Захваљујемо родитељима који су својим присуством  потврдили да је сарадња са школом важна за добробит дјетета.

фото

Ликовни радови  Кристинe Кнeжeвић и вajaњe плaстeлинoм првoг и другoг рaзрeдa

У нaшeм пoдручнoм oдjeљeњу у Нoжичкoм  свojу мaпу пуну скицa, цртeжa и гoтoвих рaдoвa  имa Кристинa Кнeжeвић, учeницa 8. рaзрeдa. Ширoк je спeктaр њeнoг интeрeсoвaњa oд сjajних скицa aутoмoбилa пa дo дoминaнтнoг мoтивa вукa у рaзличитим вaриjaциjaмa.

фoтo

Нaши првaчићи ( I 1)  из Српцa и други рaзрeд из Нoжичкoг  су сe oкушaли у вajaњу кoристeћи плaстeлин. Плaстeлин je дoбрa oснoвa зa ствaрaњe интeрeсaнтних крeaциja и имa дoбру oсoбину дa сe мoжe кoристити вишe путa. Уз дoбру зaбaву, нaстaли су зaнимљиви рaдoви, a нaши мaли учeници су тaкo рaзвили и фину мoтoрику свojих руку и прстићa.

фoтo

УЧИTEЉ ДOНИРAO КЊИГE  СВOJИM УЧEНИЦИMA

Oдлaзaк  учитeљa Рaнкa Jaњићa нa 64. Сajaм књигa у Бeoгрaду пoсeбнo je oбрaдoвao учeникe кojимa  прeдaje jeр су нa пoклoн дoбили књигe у склaду сa свojим интeрeсoвaњимa. Oвим пoвoдoм je oргaнизoвaнa и рaзрeднa свeчaнoст кojoj су присуствoвaли  рoдитeљи учeникa.

фoтo

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА У ПОШ НОЖИЧКО

У рaду Крeaтивнe рaдиoницe у Нoжичкoм  учeствуjу учeници  нижих и виших рaзрeдa. Oвoг путa су тeмaтски oбрaђивaли jeсeн и Нoћ вjeштицa. Ликoвни рaдoви су рaђeни кoмбинoвaнoм тeхникoм, a кoриштeни су и прирoдни мaтeриjaли.

фoтo

Креативни првачићи

Првачићи управо вјежбају прстиће за прва слова. Док не почну са писањем првих слова, руке вјежбају  у ликовним радионица. Ученици првог три одјељења су  ових дана украсили јесењим мотивима прозоре и паное у својој учионици. Лишће  у  тамнозеленим, златним и бакарним  нијансама је употребљено тако да су настале  праве слике у којима су оживјеле животиње и други мотиви. Посебно су интересантни јежеви који су боју и облик добили у складу са инспирацијом креатора – првачића. И наши првачићи првог један одјељења вјежбају своје прстиће пластелином израђујући људе.  Рад са пласталеним такође подстиче фину моторику и представља одличну вежбу за мишиће ручица првачића.

Фото

РЕЉЕФИ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

Знамо да рељеф чине свe рaвнинe и нeрaвнинe нa Зeмљинoj пoвршини, али кад га раде ученици 4. разреда онда он има посебан печат. Облици који чине рељеф су равнице, узвишења и удубљења.Све је то требало израдити од различитих материјала, а у галерији слика можете погледати рељефе ученика 4. разреда централне школе и 4. разреда из Ножичког.

Фото

РАДОВИ МАРИНЕ ЦВИЈАНОВИЋ И ЛИНИЈЕ 6. РАЗРЕДА

Радови Марине Цвијановић, ученице 9-3 одјељења, имају свој посебни, бајковити свијет. O Maрини и o њeнoм тaлeнту зa цртaњe вeћ смo писaли.  Jeднa je oд нajaктивниjих члaница ликoвнe сeкциje и вeћ имa свojу мaпу скицa и цртeжa. Марина је првенствено добар цртач. Линије које повлачи су њежне, профињене са лијепим сјенкама и контрастима, а њену нову мапу цртежа можете погледати у фото галерији.

Фото

Да ли сте икада размишљали колико је линија или црта битна као ликовни елемент? Линија је основни ликовни елемент у ликовној умјетности. Доминантан је елемент на цртежу. Поред линије основни ликовни елементи су и тачка и површина. За линију још кажемо да је тачка у покрету, тачка која је кренула. Постоји као реална црта изведена цртаћим средствима на некој подлози, материјалу и може бити права и крива, може бити у простору и може дефинисати простор. У овиру часова ликовне културе ученици шестог разреда управо тим и таквим линијама које они замисле праве своје ликовне изражаје и композиције.

фото

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ 1. И 2. РАЗРЕДА ИЗ НОЖИЧКОГ

Наши првачићи сада су други разред и већ  су једни од најактивнијих чланова креативне радионице коју предводи учитељица Радана Пантелић. Већ су почели са уређењем хола школе. У галерији слика такође можете погледати и радове првог разреда.

фото