Много је скривених талената у нашој школи, а један се случајно открио на вечери  стрипа одржаној  13. јуна у просторијама Народне библиотека. Ушао је скромно, понудио директору библиотеке Бранку Савановићу своју „књигу“ на поклон. На почетку, као у свакој озбиљној књизи наслов –   „Прича о свемоћном Алатку“ са адекватном илустрацијом и биљешком о писцу: „Владан Каран, рођен 2008. у Градишци, ученик четвртог разреда ЈУ ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Српцу. У слободно вријеме Владан смишља нове авантуре. Биће још авантура.  Дајем вам Владанову ријеч.“

Све ово илустровано, написано на листу блока и повезано концем у једну књигу. Прича о свемоћном Алатку има своја поглавља која је наш аутор насловио: Змај који хрче, Пут ка змају, Мумија из гроба и Испред змајеве шпиље. Тако је Владан у својој првој књизи објединио ликовно  и писмено у изражавање у јединствени умјетнички облик – стрип. Симонид  је давно рекао: „ Сликарство је нијемо пјесништво, а пјесништво сликарство које говори.“ Стрип се, иначе, сматра деветом умјетношћу, а у савремено доба убраја се међу популарне масовне медије и представља умјетнички облик који на специфичан начин повезује ријечи и слике.

Све ово су прочитали и наши гости,тако да су предсједник Удружења стрип цртача Републике Српске „Девета димензија“  Зоран Пејић и стрип цртач Здравко Кнежевић заинтересовани за Владанов рад и планирају ову стрип-причу објавити у стрип магазину „Парабелум“.

фото

видео