У Дому културе “Угљеша Kојадиновић” у Српцу 23.5.2024. представљена је изложба преко 20 ликовних радова, под називом “Путовање кроз умјетничке правце”, аутора Ање Савић, ученице осмог разреда ОШ ”Јован Јовановић Змај” Србац, која је под менторством наставнице Данијеле Лепир учествовала у програму ”Наум”.

Програм реализује Друштво психолога Републике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом и представља подстицај тимовима за подршку надареним и талентованим ученицима за рад са талентованом и даровитом дјецом у школама у Републици Српској.

Психолог Ведрана Савановић, која је била и координатор тима за рад са надареним ученицима, пожељела је да се и наредних година организују овакве промоције надарених ученика али и наставника који са њима вриједно раде.

„Ања је одлична ученица, талентована и одговорна која је уз свог ментора остварила одличан успјех. Са њом је осам мјесеци радила професор ликовне културе Данијела Лепир која је препознала њен рад. Она је доказ да поред талента, само јаком жељом, вољом и издржљивошћу можемо све. Наша школа има много талентованих ученика из разних области и трудићемо се да им се посвети довољна пажња како би се њихов таленат не само препознао него и вредновао и надограђивао“, рекла је Савановић.

Наставница ликовне културе, Данијела Лепир, рекла је да се у програм “Наум“ пријавила на наговор наставнице Дејане Ћирић.

„Мишљења сам да је он изузетно неопходан школама јер некако увијек мислимо да дјеца која су даровита и натпросјечна у некој области могу сама да се снађу и да њима не треба подршка. То није тачно јер је њима помоћ итекако неопходна и њима је потребно да неко вјерује да они то могу, а ова изложба је примјер да када неко нешто жели, то се може и остварити“, рекла је Лепир.

Додала је да је вријеме проведено са Ањом било чисто задовољство.

“Био је прави ужитак радити с њом, а осим свих добрих особина које има, могу рећи да је јако храбра јер је на мој приједлог да учествује у програму “Наум“ пристала без размишљања. Захваљујем се колегама на разумијевању и времену које су нам дали, школи на условима које су нам обезбиједили да можемо несметано радити, професорици Милици Дробац Павићевић која је идејни творац програма “Наум“, Друштву психолога на савјетима и подршци и надам се да ће програм бити настављен“, истакла је Лепир.

Милица Дробац Павићевић, ванредни професор на Филозофском факултету у Бањалуци, катедра за психологију, која је присуствовала изложби, рекла је да су Ањини ликовни радови одлични и нагласила вриједан рад њене менторке Данијеле Лепир.

„Програм “Наум“ је настао у сарадњи Друштва психолога РС и Министарства просвјете и културе РС који су препознали да је крајње вријеме да се нешто ради по питању подршке талентованим и даровитим ученицима и ушли смо прије двије године у овај програм. Искрено се надамо да ће бити реализован сваке школске године и да ће све већи број ученика добијати прилику попут Ање да презентује своје радове, не само из ликовног стваралаштва већ из свих других области, природних и друштвених наука и да ће све више наших наставника и професора бити обучено да буду ментори потенцијално даровитим и талентованим ученицима“, рекла је проф.Дробац Павићевић.

Ања Савић каже да је одувијек вољела цртати и још кад је била мала у њој је постојала та жеља.

“Што сам старија, то ми је све драже. Хвала наставници Данијели што ми је помогла и била уз мене. Задовољна сам изложбом, испало је много боље него што сам очекивала. Захваљујем се и друговима који су учествовали, свирали и пјевали и уљепшали ово вече“, рекла је Ања.

Подршку су пружили талентовани ученици Основне школе “Јован Јовановић Змај“: Лука Видовић, Андреј Глигорић, Милица Ђукић, Марко Пејаковић и Елена Вукојевић.

Поред подршке наставнице Данијеле Лепир, значај пројекта је препознала и подржала директорка школе Мануела Рађевић Јокић и Ањини родитељи који су уз њу били сво вријеме.

Извор: Радио Србац

Фото