Сара Сорајић и Петар Угрен, младе музичке наде из Српца, оставили су добар утисак на јубиларном 30. Ђурђевданском фестивалу који је одржан јуче у дворани “Борик” у Бањалуци.

У конкуренцији 23 композиције које су отпјевали извођачи из 16 градова Европе и Азије, фестивал је отворила управо Сара са својом пјесмом “Одрасли мислите на нас” која је награђена посебним признањем за допринос д‌јечијем музичком стваралаштву, за шта заслуге иду и композиторима Зорану Шугићу и Ђорђу Јованчићу. Текст пјесме писала је Биљана Гужвић из Српца.

У пратњи плесача из Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”, Сара је била сигурна на сцени и успјешно пробила лед овог спектакуларног музичког догађаја који заслужује највишу оцјену.

Публику је итекако размрдао и наш млади суграђанин Петар Угрен са својом пјесмом “Бенд”, која се нашла под редним бројем 7. Он је у маниру праве рок звијезде покупио симпатије свих присутних у дворани и пред малим екранима.

Петар се нашао у кругу извођача који су добили посебно признање за домаћег извођача а честитке иду и малим плесачима из Цезара који су га пратили на сцени и успјешно одиграли улогу бенда “Рок мама”.

УГ “Ц.Е.З.А.Р.” се пуна два мјесеца припремао за наступ на Ђурђевданском фестивалу и заједно са Саром и Петром вриједно припремао маштовите кореографије које су добиле заслужене аплаузе.

Наше младе таленте са трибина је бодрио и велики број навијача који су стигли организованим превозом из Српца и који су им дали вјетар у леђа да остваре што боље наступе, а финансијску подршку за одлазак навијача аутобусом је пружила Општина Србац. Међу посјетиоцима у публици је био и начелник општине Млађан Драгосављевић који је недавно у свом кабинету организовао пријем за Сару и Петра и уручио им новчане и друге поклоне.

За побједника фестивала проглашена је “Нечујна песма” Данијела Алибабића, у извођењу Маше Миловановић.

Другу награду за композицију добио је композитор Мирослав Јањанин за пјесму “Бојама љубави” коју је извела Дариа Суботић из Београда. Трећу награду за композицију освојио је композитор Ђорђе Јованчић за пјесму “Буди ми вода” коју је извела Бланка Бојић из Источног Сарајева.

Прву награду за интерпретацију добила је Дариа Суботић из Београда, другу Маша Миловановић из Београда а трећу награду Карла Балог из Загреба.

Награду за најбољи аранжман освојио је Тихомир Прерадовић за пјесму “Нека те не брине”, награду за најбољи текст Славц Владислав Ковачић за пјесму “Кер јаз сем та” а награду публике Ана Ненчина из Летоније, која је изводила пјесму “Васарина”.

Најбоља пјесма за нижи школски узраст према оцјени жирија је: “Не, није фер” аутора Дејана Божовића, коју изводи Ђорђе Барјамовић, док је награду за најбољи сценски наступ/ кореографију освојио плесни студио “City Jazz” за композицију “Дјеца свијетом владају” у извођењу Карле Балог.

Награду жирија учесника добила је Теодора Јапунџа за пјесму “Мајско коло” а посебно признање за најмлађег учесника добила је Ана Ненчина из Летоније.

Посебно признање за видео ангажман у промоцији добио је продукциони тим Доре Вукојевић из Добоја за пјесму “Ако мене питате” док су, поред Петра Угрена, посебно признање за домаћег извођача добили и Калина Чуковић, Хелена Ћирковић, Петар Угрен, Дора Вукојевић, Миљана Гашић, Маша Ђикић, Андреа Јаковљевић, Марија Награисаловић и Софиа Дрљача.

Посебно признање за страног извођача добиле су: Ања Јарам, Ејлин Лу, Тиа Калишник Клеменц, Никол Георгиева, Јесенија Червонова и Лина Јордановски, посебно признање за интерпретацију традиционалне пјесме Теодора Јапунџа која је награђена и признањем за најомиљенију пјесму фестивала “Мајско коло”.

Стручни жири је д‌јеловао у саставу Ана Ђурић Констракта, предсједница жирија и музичка умјетница; Николина Катавић, побједница прошлогодишњег Ђурђевданског фестивала; Зоран Николић, редовни професор Академије умјетности у Бањалуци, композитор и аранжер; Драган Мијатовић, композитор и аранжер; Сергеј Пајић, побједник Ђурђевданског фестивала 2014. године; Албина Смајловић Томић, музички продуцент за д‌јечију и умјетничку музику у Музичкој продукцији РТРС-а и Дејан Дејановић, уредник Ђурђевданског фестивала.

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, који је био генерални покровитељ Ђурђевданског фестивала, осим подршке организацији самог фестивала наградио је сву д‌јецу извођаче са 2.000 КМ.

Осим награде за учешће у фестивалу Предсједник је извођачу побједничке композиције додијелио ваучер награду од10.000 КМ, извођачу другопласиране композиције6.000 КМ, а извођачу трећепласиране композиције 4.000 КМ.

Фото

Преузето са сајта Радио Србац