Ученица деветог разреда из нашег подручне школе из Ножичког  Милица Врховац је веома талентована у области ликовне културе, а ове године напредује из дана у дан, из рада у рад под будним оком своје наставнице ликовне културе Данијеле Лепир. Њени почетни радови су пејзажи, врло занимљиви, са осјећајем за боју и перспективу.

Већ је први портрет дјевојке у бијелом пластичношћу израза скренуо пажњу. Након тога, заједно са својом наставницом,  која је мотивише да постигне свој максимум,  ради Дјевојку у црвеном, овог пута акрилном бојом на платну. Милица  има изузетан осјећај за боју, површину, текстуру и детаљ. У свим радовима су реални прикази, али са врло препознатљивим личним печатом. Композиција је једноставна и смирена и веома угодна оку посматрача.

Боје које доминирају су црвена и бијела.  Боја представља најважнији ликовни елеменат у сликарству. Она пружа нарочит доживљај посматрачу. Тако се Милица  у игри са двије боје – црвеном и бијелом служи њиховим великим распоном, од црвене, цинобер-црвене до венецијанске црвене док  бијелој боји  суптилно  мијења нијасну, валер. Овим топло-хладним контрастом Дјевојке у црвеном  окружене снијегом  Милица постиже склад с једне стране снажног визуелног утиска, а са друге стране  суптилног и њежног доживљаја слике.

Фото