„Учешће основних школа из Републике Српске у пројекту ’Школе за 21. вијек на западном Балкану’ сматрам изузетно важним јер на овај начин дајемо допринос унапређењу и модернизацији наставног процеса, као и јачању дигиталних вjeштинa како кoд наставника, тако и код учeникa“, оцијенио је министар просвјете и културе др Дане Малешевић на пријему за представнике Британског савјета и школа, учесница овог програма у Министарству просвјете и културе у Бањој Луци.

Пријем је озваничио почетак реализације програма „Школе за 21. вијек на западном Балкану“, који проводи Министарство просвјете и културе у сарадњи са Британским савјетом у 15 основних школа у Републици Српској с циљем унапређења вјештине критичког размишљања при рјешавању проблема и повећања дигиталне писмености код наставника и ученика кроз наставне и ваннаставне активности.

Представници Британског савјета уручили су данас директорима школа по 30 микробит рачунара које свака школа учесница програма добија као награду.

„Ови уређаји ће допринијети бољој информатичкој писмености ученика. Ученици неће више само на класичан начин учити о информатици, већ ће у најранијој доби учити програмирање“, појаснио је министар Малешевић.

Он је подсјетио да је Министарство просвјете и културе доношењем Стратегије развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021. године, створило услове за примјену развојних процеса у области информационих технологија у образовању.

„На овај начин наш образовни систем добија нови квалитет кроз мјере политике унапређивања знања, обука и кориштења информационих и комуникационих технологија у наставном процесу, чиме унапређујемо квалитет наставе на свим образовним нивоима и тако добијамо информатички писмене генерације младих“, истакао је министар Малешевић.

Прojeктни мeнaџeр у Бритaнскoм сaвjeту Сaмир Aвдибeгoвић појаснио је да се прojeкaт „Школе за 21. вијек на западном Балкану“ рeaлизуje oд прoшлe гoдинe у шест земаља и да је до сада обучено 550 наставника у вјештинама критичког размишљања, дигиталне писмености и кодирања користећи микробит рачунаре.

„Ово је наставак наше сарадње са Министарством просвјете и културе Републике Српске и надамо се да ћемо ове пројекте радити и у будућности. Драго нам је што можемо да помогнемо знањем и искуствима из регије западног Балкана, али и из Велике Британије“, рекао је Авдибеговић.

Овај начин рада показао је изванредне резултате у Великој Британији, а добро је прихваћен и од наставника и ученика у сусједној Хрватској.

Пројекат „Школе за 21. вијек на западном Балкану“ предвиђа петодневну обуку у 15 школа и то дводневну обуку посвећену критичком размишљању, дводневну обуку о дигиталној писмености те један дан обуке о кодирању.

У пројекат су укључене сљедеће школе: ОШ „Алекса Шантић“ Бања Лука, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Требиње, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац, ОШ „Козарска дјеца“ Градишка, ОШ „Младен Стојановић“ Лакташи, ОШ „Вук Караџић“ Теслић, ОШ „Никола Тесла“ Прњавор, ОШ „Шамац“ Шамац, ОШ „Вук Караџић“ Вишеград, ОШ „Десанка Максимовић“ Приједор, ОШ „Вук Стефановић Караџић“ Добој, ОШ „Свети Сава“ Бијељина, ОШ „Десанка Максимовић“ Челопек код Зворника, ОШ „Алекса Шантић“ Угљевик  и ОШ „Соколац“ Соколац.​​​

фото

*садржај преузет са сајта www.vladars.net