Директор Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац, Славко Драгосављевић, организовао је данас пријем за ученицу осмог један одјељења ове школе, Ану Будимчић, која је на регионалном такмичењу из хемије одржаном 6. априла у Основној школи „Десанка Максимовић“ у Приједору заузела друго мјесто.

Ана је остварила одличан резултат у конкуренцији 12 такмичара из цијеле регије, јер је имала 86.4 одсто тачних одговора и нашла са свега три бода заостатка за учеником који је био на првом мјесту.

“Ово је сјајан резултат за нашу школу али је то првенствено Анин успјех и дошао је као посљедица њеног преданог рада. То је оно што треба да промовишемо као примјер у данашњем времену како би и наредне генерације кренуле њеним путем. Имао сам својевремено прилику да Ани предајем као наставник физичког васпитања а био сам јој и разредни старјешина и добро знам колико је одговорна у свему што ради. Од малих ногу је имала озбиљан приступ наставним предметима тако да не чуди резултат кога је остварила”, рекао је Драгосављевић који је Ани у знак захвалности уручио пригодан поклон.

Иако право учешћа на републичком такмичењу које се одржава у мају имају само првопласирани ученици, најављено је из Републичког педагошког завода да би се у завршници требала наћи и Ана јер је била јако мала бодовна разлика између ње и првопласираног ученика.

Ану је за такмичење припремао наставник хемије Селведин Селимановић који каже да је она веома одговоран ђак који је одскочио у овом предмету међу осталим ђацима у њеној генерацији.

“Била је добра на редовној настави а затим је учествовала и на додатној настави. Драго ми је што сам дао свој допринос али заслуге су првенствено њене. То је успјех не само њене школе већ и цијеле општине. Вјерујем да ће тако наставити и у наредном периоду”, рекао је Селимановић.

Ана је право учешћа на регионалном такмичењу стекла као побједник општинског такмичења а прије тога је била најбоља и на школском такмичењу.

“Наставник Селведин препознао је мој таленат и позвао ме на додатну наставу. Тада сам освојила неколико такмичења и на крају стигла на регионално такмичење на којем сам упознала доста пријатеља и стекла нова искуства. Хемија је веома занимљива и не одузима ми пуно слободног времена. Волим такође и физику и била сам недавно друга на општинском такмичењу”, каже Ана.

Наредног викенда Ана путује са школским хором Основне школе „Јован Јовановић Змај“ на регионално такмичење хорова, будући да су претходно освојили прво мјесто на општинском такмичењу у Српцу.

Ана је прошле године учествовала и на општинском такмичењу из православне вјеронауке гдје је заузела друго мјесто.

Она посједује и друге таленте, па је тако већ неко вријеме успјешан члан Аеро клуба Ултра лаког летења из Српца, а један од значајнијих резултата остварила је прошле године на 62. Државном првенству у ваздухопловном моделарству у Новој Тополи када је освојила бронзу. Овим спортом већ годинама се успјешно баве и њена сестра Сара Будимчић, као и отац Милош Будимчић.

Донедавно се бавила и пливањем, а у задње вријеме се активно бави фудбалом.

Преузето са www.srbac-rs.com