Вјежба евакуације и спасавања у условима земљотреса, која је одржана 24.5.2024. годинр у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Српцу, показала је да ова школа има јасно разрађен план поступања у случају ове и сличних елементарних непогода а рад хитних служби у ванредним ситуацијама је увјежбан и координисан.

Носилац активности била је Општинска служба цивилне заштите која је израдила стручни елаборат ове вјежбе са јасним упутама и инструкцијама које су разрађене на генералној проби одржаној два дана раније у просторијама школе.

У показној вјежби је учествовало 376 ученика од првог до петог разреда, заједно са од‌јељенским старјешинама и руководством школе, који су на први звук сирене за узбуњивање у 10.30 часова безбједно напустили објекат и потражили сигурно мјесто на отвореном.

Приликом евакуације ученика, према раније утврђеном сценарију, испоставило се да је један број ђака заједно са наставницом остао у објекту школе, након урушавања улаза у једну учионицу, као и саме учионице, након чега су на позив директорице интервенисали припадници Територијалне ватрогасне јединице који су извлачили ученике кроз прозор, а оне који су лакше или теже повријеђени збринули су са екипом хитне помоћи Дома здравља Србац и мобилним тимом Црвеног крста који је демонстрирао пружање прве помоћи и потрудио се да приказ повреда буде увјерљив.

Цијели простор обезбјеђивали су припадници Полицијске станице Србац који су удаљили грађане из зоне опасности по живот, регулисали ток саобраћаја и омогућили да хитне службе што прије дођу до школе.

По завршетку вјежбе, одрађена је симулација гашења пожара у школи, коју је извршила једна од наставница са противпожарним апаратом, а будући да се, према сценарију, ватра није могла угасити, гашење су извршили ватрогасци користећи ватрогасно возило.

Општа оцјена присутних је била да је вјежба била успјешна а сви субјекти који су били укључени у ову активност стекли су корисно искуство које ће значити приликом реализације Плана заштите и спашавања од ове елементарне непогоде и других несрећа.

“Ово је био примјер добре праксе и потврда да превентива даје најбоље резултате. Колектив школе је правовремено реаговао и добро едуковао ученике како да поступају, што ће у пракси сигурно допринијети да се спријече негативне посљедице. Увјерили смо се и у добру синхронизацију хитних служби и било је задовољство присуствовати овој вјежби коју препоручујем и другим колективима овог типа”, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Миле Међед, начелник подручног одјељења Цивилне заштите, које покрива 21 локалну заједницу у региону, рекао је да се и друге општине и градови требају угледати на овакав примјер и организовати сличне активности.

“Вјежба је урађена према свим европским стандардима и прописима. Трудимо се да едукујемо све локалне средине на овај начин и побољшамо њихову техничку опремљеност, која није баш на завидном нивоу, што не зависи само од локалних заједница већ и од других субјеката”, рекао је Међед.

Директорица школе, Мануела Рађевић-Јокић, рекла је да је данашња вјежба потврдила оспособљеност запослених радника и ученика да могу да се снађу у ванредним околностима и без ширења панике и страха напусте просторије у којима се налазе.

“Имамо план евакуације на основу кога наставнике и ученике упознајемо како да се понашају и сваке године урадимо једну од оваквих вјежби са локалном заједницом, цивилном заштитом и осталим службама које д‌јелују у ванредним ситуацијама”, рекла је Рађевић-Јокић.

Ученик Петар Угрен је рекао да је научио пуно лијепих ствари које ће му помоћи уколико се оваква елементарна непогода заиста догоди у будућности.

“Најбитније је да покушамо, по могућности, заузети положај како нам ништа не би могло пасти на главу и безбједно, у што краћем року, напустити објекат и стати на неко сигурно мјесто”, рекао је Петар.

Ученик петог разреда, Лазар Топић, рекао је такође да му је вјежба била јако корисна и да је научио како да најсигурније напусте школу у случају земљотреса, смирено и у колони, како би се избјегла паника и сачували људски животи.

Вјежбу је током извођења присутнима коментарисао Далибор Кошутић, самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите општине Србац, у друштву шефа Одсјека за цивилну заштиту Милутина Којића који је организовао све активности око показне вјежбе.

Након вјежбе је одржан технички збор на игралишту школе на којем је, у циљу популаризације рада хитних служби код млађих генерација, приказана опрема и средства учесника вјежбе са мањим демонстрацијама њиховог функционисања.

Извор: сајт Општине Србац

Фото