Међу 9.500 ученика деветих разреда из 187 основних школа у Републици Српској који су два дана радили тестове из српског језика и математике ради провјере знања стеченог током основног школовања били су и деветаци из централне и подручних школа „Јован Јовановић Змај“ из Српца.

Директор школе Славко Драгосављевић каже да се радило о пробним тестовима у циљу увођења мале матуре као обавезне у свим основним школама.

„Ранијих година је у нашој школи реализована само екстерна провјера постигнућа а сада је по први пут организована пробна мала матура. Ученици су рјешавали задатке из српског језика 9. априла, а 10. априла из математике. Оно што слиједи је експериментална мала матура 6. и 7. јуна а од школске 2020/21. године мала матура би као обавезна требала била уведена у девете разреде основних школа из математике и српског језика“, рекао је Драгосављевић.

Тестове у србачкој школи су радила 93 од укупно предвиђена 94 ученика деветих разреда а постотак ријешених задатака из математике износио је 40.46 %, док су резултати из српског језика нешто бољи и износе 53.23%.

„Kада је ријеч о резултатима из математике оствареним по разредима, девети један је остварио проценат успјешности од 40.94%, девети два 47.98%, девети три 37.16%, девети разред из Ножичког 43.86% и девети разред из Kобаша 23.25%. Бољи проценат је у тестовима рађеним из српског језика а резултати по разредима су сљедећи: девети један 61.67%, девети два 57.58%, девети три 45.91%, девети разред из Ножичког 50% а девети разред из Kобаша 40.50%“, рекао је Драгосављевић.

Он је додао да су бољи резултати из српског језика у односу на математику били и прошле године када је рађена екстерна провјера постигнућа.

Према његовим ријечима, све је протекло у најбољем реду а потврда за то је стигла и из Републичког педагошког завода који је истакао да су сви законски рокови испоштовани и проведене све потребне процедуре.

„Што се тиче осталих разреда у нашој школи, планом и програмом је предвиђена екстерна провјера постигнућа за ученике петих разреда 21. маја, док је екстерна провјера за шесте и седме разреде из предмета информатика на распореду 22. и 23. маја“, рекао је Драгосављевић.

Завршетак школске 2018/19. године у србачкој основној школи обиљежиће два већа догађаја. Један од њих је Дан школе који је планиран у петак 24. маја уз богат културно-забавни програм и презентацију ученичких постигнућа, док ће у петак 7. јуна бити организовано матурско вече за ученике деветих разреда.

*садржај преузет са сајта www.srbac-rs.com