Међународни дан матерњег језика, који се у свијету обиљежава 21. фебруара обиљежен је и у нашој школи  пригодним предавањима на часовима српског језика, занимљивим плакатима и изложбом у холу школе. Ученици су имали прилику сазнати нешто више о  oбиљежавању овог дана, али и изразити своје ставове и запажања о значају употребе и очувања матерњег језика.

Основни циљ Међународног дана матерњег језика  је да се подигне свијест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а и обиљежава се редовно од 2000. године.

Језик наших мајки, српски језик говори преко 12 милиона људи и не пријети му изумирање, али, од шест хиљада језика који се говоре у свијету, сваке двије седмице угаси се по један. Основно за преживљавање језика јесте да се преноси са кољена на кољено, да се пренесе дјеци и  да се писмо и језик његују у школама.

То је један од главних разлога да се Међународни дан матерњег језика  прикладним предавањима обиљежи у нашој школи. Ученици  су тако  сами истраживали о српском језику, његовом поријеклу и о великанима нашег језика. Матерњи језик, као што сам назив сугерише, је језик којим говори мајка, први језик који дијете усваја. Најопштије говорећи, матерњи језик у основи идентификује човјека од најранијих дана и зато је важно његовати га, не скрнавити га и преносити га на најмлађе нараштаје обогаћеног, а не осиромашеног.

ПО Нова Вес фото

ЦШ Србац фото

ПОШ Ножичко – фото

ПОШ Кобаш фото