Међу 20 учесника који ће наступити у финалу јубиларног 30. Међународног ђурђевданског фестивала дјечије пјесме, који ће се одржати 17. маја у Спортској дворани “Борик” у Бањалуци, наћи ће се и два талентована извођача из Српца, Сара Сорајић и Петар Угрен.
На фестивалу ће наступити млади музичари из чак десет земаља а Србац је, поред Београда, Загреба и Бањалуке, једини који ће на овом такмичењу имати чак два учесника.
Остали извођачи долазе из Фоче, Новог Града, Добоја, Источног Сарајева и Приједора (БиХ), Бара (Црна Гора), Скопја (Сјеверна Македонија), Дравограда (Словенија), Софије (Бугарска), Риге (Летонија), Чељабинска (Русија) и Вуксија (Кина).
Фестивал ће нумером “Одрасли мислите на нас” отворити управо Српчанка Сара Сорајић за коју је текст написала наша суграђанка Биљана Гужвић а музику и аранжман радили су Зоран Шугић и Борис Џомбић.
Сара је рођена 22. новембра 2012. године у Градишци. Ученица је петог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић” Разбој Лијевче. Одличан је и примјеран ученик. Од малих ногу воли да пјева, јер јој то чини посебно задовољство. Редовно иде на часове пјевања које води Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р”. Наступала је на многобројним приредбама, Дјечијем сајму у Бањалуци и Дому културе “Угљеша Којадиновић” у Српцу. Посебно воли да слуша и пјева етно-музику.
Седми по реду наступиће Српчанин Петар Угрен са пјесмом “Бенд”. Музику и аранжман радио је Ненад Стошић а текст је писала Дубравка Стошић.
Петар је рођен 31. октобра 2013. године у Бањалуци. Међу другарима је познат и под умјетничким именом Петрос. Иде у четврти разред ОШ „Јован Јовановић Змај” у Српцу и одличан је ученик. Похађа драмско-рецитаторску секцију, али и хор, и хип-хоп и такође је члан музичке групе УГ “Ц.Е.З.А.Р.”. Тренира фудбал у ФК „Слога” Србац. Пет година је похађао школу глуме и наступао у неколико представа. Глумио је у документарном филму „Камен памти”, играном филму „Људовање код Ћопића” и у позоришној представи „Новоградска аудиција”. Воли да се дружи и упознаје нове другаре. Велика му је жеља да наступи и на Евровизији.
У пратњи наших извођача, на њихову жељу, на сцени ће наступити и плесачи Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”.
Одабир нумера које су ушле у финално вече, на основу расписаног конкурса, обавила је Селекциона комисија Музичке продукције и Музичке редакције Радио-телевизије Републике Српске а основни критеријум је био квалитет и оригиналност композиције и интерпретације.
Узраст извођача је од 8 до 12 година а одабране композиције су модерне дјечије пјесме аранжиране у поп, рок, диско и хип-хоп музичким стиловима. Колико је била јака конкуренција свједочи и то да велики број квалитетних извођача и композиција из земље и иностранства није могао ући у финалну селекцију због великог броја пријава и ограниченог броја учесника и трајања програма.
Тридесето, јубиларно издање овог фестивала биће директно преношено на Радио-телевизији Републике Српске.
Ђурђевдански фестивал је најдуговјечнији, и већ 25 година најпознатији, фестивал дјечије пјесме у региону, уз који су одрастале генерације. Први фестивал одржан је 5. маја, 1994. године под називом “Дјеца пјевају Републици Српској”.
За овај фестивал у протеклом периоду у региону написано је више од 550 композиција, уз учешће преко 500 малих, талентованих извођача, а композиције и солисте бирале су комисије у којима су композитори, музички педагози, музички продуценти и уредници.
Од 2005. године овај фестивал постао је интернационални, а на њему учествују не само дјеца из Европе, него и изван старог континента.

Фото

Преузето са Радио Србац