Ученици шестог три одјељења Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца учествовали су од 29. јуна до 3. јула у 17. по реду Брчко љетном кампу у оквиру Љетне школе демократије. У програму кампа учествовало је преко 360 најуспјешнијих ученика практичне наставе грађанског образовања „Пројект грађанин“ у школској 2017/2018. години.

Србачки ученици су стекли право учешћа на овом кампу освојивши прво мјесто на школском а затим и регионалном такмичењу у Приједору. Они су обрађивали проблем продаје дуванских производа малољетницима а ментор им је била Нада Миловановић, професорка српског језика и наставница демократије и људских права.

Екипу су сачињавали ученици: Дора Јефтић, Ана и Мирела Алексић, Сара Новаковић, Арсеније Сарић, Константин Поповић, Никола Гачић и Марко Савановић.

Љетни камп у Брчком већ 17 година успјешно се организује од стране Образовног центра за демократију и људска права Цивитас БиХ у сарадњи са Амбасадом САД-а и у партнерству са Владом Брчко дистрикта.

Ријеч је о едукативно забавном програму на којем млади из различитих крајева БиХ размјењују искуства. Циљ програма је да се код ученика потакне развој практичних вјештина и партиципативне демократије у настави грађанског образовања, а ученици се кроз грађанско образовање припремају за одговорну улогу активних грађана у демократској држави.

За основце и средњошколце ове године је припремљено по 30 радионица а организовани су и излети на популарна излетишта и концерт класичне музике.

Србачке основце на пут у Брчко испратио је директор школе Славко Драгосављевић који је за њих организовао пријем у просторијама школе, а пријему су такође присуствовали њихов одјељењски старјешина Драган Игњатић и ментор-наставница демократије и људских права Нада Миловановић.

Драгосављевић им је честитао на оствареном резултату и уручио похвалу за учешће на финалној смотри “Пројекат грађанин” која је недавно одржана у згради Парламента БиХ у Сарајеву. Србачки основци су на овој смотри представљали приједорску регију као регионални побједници и промовисали своју тему међу још 35 тимова основних и средњих школа из цијеле БиХ.

Пројект грађанин/Ја, грађанин обавезни је наставни садржај предмета Демократија и људска права/Грађанско образовање у основним и средњим школама у БиХ. Србачка основна школа је до сада освојила три прва и једно друго мјесто на регионалном тамичењу откад је уведен предмет Демократија и људска права.

фото

*преузето са сајта www.srbac-rs.com