Ученици петог разреда боравили су на Јахорини у периоду од 5.6. до 9.6.2024. године у пратњи својих учитељица: Драгане Бобић, Данијеле Божић, Дејане Љубојевић и Драгане Јовић. Окупљање пред полазак било је испред Дворане „9. јануар“ Србац одакле су их испратили директор Мануела Рађевић Јокић и помоћник директора Радана Пантелић. Од Српца до одредишта путовање је протекло безбједно уз пратњу представника Туристичке агенције „Smiljić“, љекара и водича пута.
Школа у природи се реализовала у трајању од 5 дана за укупно 75 ученика наше школе, од којих један ученик из оправданих разлога није ишао.

Циљ Школе у природи је вишеструк, а прије свега то је: побољшање здравља, физичких и функционалних способности, здравствених, културних и хигијенских навика, осамостаљивање, стицање нових и проширивање раније стечених знања путем непосредног посматрања и доживљаја у природи.

Овакав облик рада има велику предност у односу на класичну, свакодневну наставу. Дјеца уче посматрајући, уочавајући и описујући промјене у природи. Уче на „отвореном“. Заједнички боравак и дружење са групом вршњака може се сматрати малом „животном“ школом.
Родитељи су свакодневно добијали информације од учитељица о протеклим ноћима и данима, као и фотографије.

Дани су започињали личном хигијеном, поспремањем соба, а затим гимнастиком, дневним активностима (спортске активности, настава, шетње). Сваку вече је био културно-забавни програм: плес, игра, глума, маскенбал, дружење, најбоља фризура и изненађење учитељицама. Неко је умио пјевати, рецитовати, глумити, играти, плесати, али и коло заиграти. Тај таленат су имали сви.

Посљедњег дана дружења на Јахорини, ученицима су уручене дипломе за учешће у Школи у природи, као и за освојена мјеста у такмичарском дијелу. Ученици су били веома срећни и задовољни, а доказ свему томе су осмјеси на њиховим лицима, као и фотографије које свједоче томе.

Аниматори су организовали шетње у оквиру којих су ученици упознавали живи свијет око себе, обилазећи стазе и откривајући природне љепоте и вриједности планинске љепотице.
Ноћи су протицале у дубоком сну.

Оно што је јако битно је да нас је пратило лијепо вријеме и да су сва дјеца била задовољна оним што су видјели, доживјели и радили.

Пети дан, по повратку кући свратили смо у обилазак Башчаршије. Организовано смо прошетали и до цркве Св. Архангела Михаила и Гаврила, у народу позната као Стара православна црква, гдје су дјеца купила црквене производе, који ће их подсјећати на ово путовање.

Програм и реализацију школе у природи ученици и учитељице оцјењују веома успјешном, те ју препоручују јер омогућује другачије искуство учења, а уз образовне задатке остварује и низ васпитних.

Фото