Пригодним активностима, које су започете ове седмице, још једном смо се присјетили великог српског светитеља и просвјетитеља, а у недјељу, 27. јануара смо свечано обиљежили школску славу Светог Саву. Како то обично бива, програм је отворен химном Светом Сави. Извела га је ученица деветог један одјељења  Лидија Босанчић. Након неколико уводних ријечи приступило се освећењу славског жита и колача. Ломљење славског колача обавио је синђел Теофил са директором школе Славком Драгосављевићем, а учешће у овом свечаном чину узели су и свештеници србачке парохије Александар Kустурић и Петко Вуковић, као и министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић која је присуствовала свечаности.

Славском ручку у нашој школи присуствовали су и главни просвјетни инспектор у Републичком педагошком заводу РС Горан Аљетић, представник Републичког педагошког завода и инспектор-просвјетни савјетник за вјеронауку Славољуб Лукић, ефендија Фикрет Делић из Kобаша и представници општинске власти на челу са начелником Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марком Михољчићем и начелником Одјељења за инспекцијске послове Ненадом Билановићем.

Синђел Теофил у својој бесједи је рекао да је Свети Сава био и остао примјер свим генерацијама у протеклих осам вијекова и додао да је он показао како требамо бити дјеца божија и у љубави једни са другима.

“Свети Сава је мирио своју браћу, издејствовао аутокефалност Српској православној цркви и отворио прве школе. Нека нам Бог подари љубав и вјеру коју је Свети Сава имао у себи према својим ближњима. Ако будемо имали љубави међу собом, Бог ће нас онда препознати као своју дјецу”, рекао је Теофил.

Он је пожелио да се још дуго окупљамо под сводовима школа и да буде што више дјеце како бисмо остали на огњиштима својих предака.

“Домовина је тамо гдје је наш дом, а отаџбина је земља отаца наших. Можемо имати стотину домовина,  али можемо имати само једну отаџбину. Требамо је чувати, остајати и опстајати јер ћемо тако засигурно добити благослов Светог Саве и наших предака који су опстајали у свим животним искушењима”, истакао је Теофил.

Директор школе Славко Драгосављевић  честитао је ученицима и присутним радницима школску славу и захвалио се донаторима Влади Радоњићу, власнику Пекотеке “Kви-Kви” и Горану и Зорану Грабовцу, власницима Пекаре „Сунце“, који су помогли да се организује славски ручак.

“Данас смо свједоци многих искривљених вриједности у нашем друштву гдје пријатељ не прича са пријатељем, кум са кумом, а брат са братом. Овим окупљањем ми смо то демантовали и показали да у нашој општини живе добри људи. Захваљујем се свима што су својим доласком увеличали нашу свечаност, а посебну захвалност упућујем онима који су нам помогли. Желим да још дуго година у здрављу и весељу славимо школску славу у нашој Републици Српској”, рекао је Драгосављевић.

Свим ученицима и просвјетним радницима честитамо школску славу Светог Саву.

Прослава крсне славе Светог Саве  у централној школи

фото

видео

 

Литургија и приредбе – ПОШ Ножичко и ПОШ Кобаш

фото

Активности у склопу часова одјељењске заједнице, ликовне секција и српског језика

  • Централна школа: ликовна секција и одјељење 7-2
  • ПОШ Ножичко – 1. разред
  • ПО Стари Мартинац –   и 5. разред

 

фото

видео