У период од 7.10. до 11.10. у Централној као и свим Подручним школама и одјељењима је низом активности обиљежена Дјечија недјеља. Овогодишња Дјечија недјеља обиљежава се под слоганом „Играјмо се, учимо и растимо“. Циљ програма је да се дјеци кроз програмске активности укаже на значај вриједности које друштво његује, а које су усмјерене према дјеци. Свако дијете треба да има срећно и безбрижно дјетињство, да буде окружено другарима, те да буде социјализовано. Обиљежавањем Дјечјие недјеље жели се указати на потребе и обавезу поштовања дјетета и на заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета.

Тим за културну и јавну дјелатност наше школе израдио је план активности које су у потпуности реализоване.

Први дан ученици су заједно са одјељењским старјешинама на часовима ВРОЗ- а реализовали радионице под називом „Играјмо се, учимо и растимо“.

Други дан у центру града и на школским игралиштима за ученике је постављен радни простор како би кроз своје цртеже указали на права која имају.

У току трећег дана обиљежавања Дјечије недјеље ученици су кроз игру на школском игралишту указали на равноправност и толеранцију. Кроз вјежбе обликовања, а затим кроз игру ИКС-ОКС указано је на значај физичке активности за дјецу као и на друштвену игру кроз коју учимо и растемо.

Четврти дан сви ученици наше школе са својим одјељењским старјешинама, директором и помоћником директора у 12 часова кренули су у дефиле носећи своје радове на којим су исписана њихова права. Након дефилеа за ученике другог и четвртог разреда одржано је предавање МУП Србац на тему “Сигурност дјеце на интернету”. У току тог дана ученици су могли видјети изложбу радова који указују на право на породицу, љубав, образовање, другарство и сва права које једно дијете треба да има.

Пети дан обиљежавања Дјечије недјеље протекао је у знаку представа и предавања. Ученици петих разреда су са својим учитељицама кроз рецитације и игроказе указали на дјечија права, на другарство, игру и учење као важне факторе у току одрастања. За ученике IX1 Омбудсман за дјецу одржао је предавање на тему „Другарство, емпатија и права“ . У току Дјечије недјеље за ученике разредне наставе организоване су посјете Радио Српцу, Општини и Дјечијем вртићу „Наша радост“ .

Током Дјечије недјеље ученици продуженог боравка, заједно са својим водитељима, реализовали су низ активности (ликовних, креативних, едукативних и спортских), те тако на занимљив начин учили о дјечијим правима. Под слоганом “Играјмо се, учимо и растимо” ученици су израдили заједнични пано и брошуру као подсјетник на све што су научили током недјеље. Такође, ученици VII2 су заједно са својим одјељењским старјешином припремили поклоне у виду материјала за рад, којим су изненадили ученике продуженог боравка и одржали један кратки час физичког васпитања као подсјетник на здрав начин живота. Ове године ученици продуженог боравка руководили су се једном битном чињеницом, а то је “Најважније је будем добар друг!”.

И ученици посебног одјељења су у току седмице низом активности обиљежили Дјечију недјељу. За њих су ученици VIII2 заједно са својим одјељењским старјешином припремили поклоне у виду материјала за рад, којим су изненадили ученике Посебног одјељења.

Фото