У понедјељак, 21. фебруара 2022. године, библиотекар  Народне библиотеке Србац  Ирена Кресојевић одржала је предавање ученицима III 3 одјељења.  Повод за предавање  био је Међународни дан матерњег језика, који се са на овај дан обиљежава широм свијета  још од 2000. године.  Основни циљ је да се подигне свијест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

У склопу овог предавања њихова наставица Дејана Љубојевић је организовала и радионицу прилагођену узрасту трећег разреда. Радионицу су започели међусобним поздрављањем на различитим језицима, а затим су разговарали о значају очувања матерњег језика, као и о изреци „Човјек онолико вриједи колико језика познаје“.  Да би умјели да цијенимо туђе, морамо прво да цијенимо своје. 

У нашем језику је све чешћа појава преузимања и дословног превођења страних ријечи и израза, посебно због развоја технологије. Своју креативност и познавање српског језика су показали и када је требало да препознају слова и досјете се најљепших ријечи, које почињу тим словима наше азбуке. Радионицу су завршили израдом занимљивог плаката.

Радионица је протекла динамично и ученици су закључили  да је његовање матерњег језика веома важно, али да не искључује могућност да се успјешно уче други језици. 

фото