Дан планете Земље је врло битан датум и тако се свака нова генерација у нашој школи едукује да има пажљив однос према природи и то кроз различите школске предмете и активности. Овог пута су наши ученици овај дан обиљежили на часу ликовне културе у Старом Мартинцу са својом учитељицом Раданом Пантелић и водитељи са ученицима који похађају продужени боравак. Они су  Дан планете Земље обиљежили у петак низом активности, а Данијела Ћулум, водитељ продуженог боравка и наставник географије, одржала је полазницима двије едукативне радионице. Прва радионица је била о Сунчевом систему, настанку планета и уопште о планети Земљи, док се друга односила на сам Дан планете Земље – од када се обиљежава и зашто са посебним акцентом на  заштиту природе и животиња. Трећи дио активности наших полазника одвијао се кроз ликовно-креативне радионице  од израде Сунчевог система, „круне“ и бојанке везане за тематику.

     У свијету се данас низом манифестација обиљежава Дан планете Земље, 22. април, са циљем да људе подсјети у каквом се стању налази природа планете на којој живе.

Дан планете Земље је установљен 1970. године у САД, послије првих масовних протеста за заштиту животне средине.

Празник посвећен планети у свијету се обиљежава од 1992. године, када је на конференције УН о животној средини у Рио де Жанеиру усклађен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.

Сврха обиљежавања 22. априла је да се упозори на опасност која пријети животу на Земљи усљед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загријавање и климатске промјене.

Фото