У нашој школи  29.5.2018. године наставник информатике Саша Бијељић одржао је огледни час који је био реализован на републичком нивоу. Тема огледног часа била је „Безбиједност на интернету. Електронско насиље“. Часу су присуствовали: Александра Станковић, инспектор просвјетни савјетник за информатику, Игор Томић, одјељење за информисање и информационе технологијe МПК РС, Богдан Калаба, представник Ланака, као и наставници информатике из Прњавора (Бранкица Јокић), Бање Луке (Татјана Медаревић), Добоја (Марко Видовић), Разбоја (Живко Зец), као и наставница у нашој школи Нада Вукотић. На огледном часу присутни су били директор наше школе Славко Драгосављевић и педагог Зорица Кљајчин.  Поред горе наведених часу је прусутвовао и замјеник командира ЦЈБ Прњавор, Жељко Јокић, који је вођа сектора ЦЈБ за електронско насиље.

Наставник Саша је по мишљењу свих присутних веома добро реализовао овај огледни час, на којем је презентован нови начин рада са ученицима. Приказан је модел учења 1 на 1 помоћу ученичких рачунара којима је наша школа опремљена у оквиру пројекта Доситеј. Ученици су у главном дијелу часа помоћу образовно рачунарског софтвера самостално учили и стекли знање које им је потребно за безбиједно и сигурно присуство на мрежи као и за заштиту идентитета на интернету. Час је одржан у одјељењу VI2. Ученици су показали веома добру заинтересованост за овај вид наставе и испунили су све што је се од њих очекивало.

Након одржаног часа сви присутни су приступили еваулацији часа гдје су изнијели своје мишљење о реализованом  часу.

„Ову тему за час сам изабрао из разлога што је у данашње вријеме све више насиља на интернету. С обзиром да нам је свима познато да дјеца данас масовно користе друштвене мреже као вид коминикације, одлучио  сам да је најбоље да се дјеца у овом узрасту упознају са свим опасностима које „вребају“ на интернету, као и како да се правилно заштите од потенцијалних опасности. Овај модел учења је јако занимљив ученицима јер они самостално напредују кроз сам софтвер и зависно од њихових способности усвајају предвиђено градиво“, закључио је Бијељић.

Директор школе Славко Драгосављевић истакао је да је задовољан реализацијом огледног  часа. „Наставник Саша је јако добро реализовао овај огледни час. Моје мишљење је да је овај вид наставе јако добар и да би га и остали наставници требали примјењивати у свом раду, поготово што је наша школа опремљена наведеном опремом. Реализација оваквог часа велики је успјех не само за наставника него и за саму школу. Саша поред редовне наставе значајне напоре улаже у одржавање опреме и увијек је на располагању колегама када им је потребна помоћ  у сфери информатике“.

Инспектор просвјетни савјетник за информатику Александра Станковић између осталог је рекла да јој је изузетно драго кад види да младе колеге имају жељу за напретком и усавршавањем. Похвалила је наставника Сашу за јако добру сарадњу у припреми овог огледног часа. Задовољна је реализацијом часа и такође је нагласила да би и остали наставници требали да користе рачунаре из пројекта „Доситеј“ за реализацију својих часова, закључила је она на крају евалуације часа.

 Заједнички став свих присутних јесте  да је тема била јако занимљива и да је ученицима пружила нова знања која су им данас свакако потребна. Наставник је на поучан и занимљив начин указао ученицима на опасности које употреба интернета доноси, а посебно показао начине  безбједног коришћења интернета. Присутни су закључили да је час јако лијепо осмишљен, дјеци прилагођен и да је његова реализација била на завидном нивоу.

 

Фото