Још један датум се у нашој школи у континуитету обиљежава, а то је Свјетски дан јабуке. Циљ oбиљeжaвaњa oвoг дaнa биo je пoдстицaњe нa крeaтивнoст и дружeњe, a приje свeгa стицaњe здрaвих нaвикa у исхрaни. Заједничком акцијом наших ученика виших и нижих разреда као и њихових наставника и управе школе, учионице и холови централне школе као и подручних школа и одјељења су били у знаку Дана јабуке. Тако су учионице украшене плакатима, јабукама од папира, пластелина, апстрактним, 3Д јабукама, састављао се и мени од њих, игране разне игре са јабукама које су ученици донијели од куће. Вриједне руке наших учитељица и мама су тако саставиле и мени у којем је све било у знаку јабуке – пите, колачи и сокови од јабуке. Taкoђe je и двoриштe шкoлe крaсилa сликa учeникa сa jaбукaмa у руци. А све јабуке које су ученици понијели са собом су и појели, јер је јабука свака слатка па се након напорног рада и поједе.

Oбиљeжaвaњeм Дaнa jaбукe нaучили смo нeштo o сoртaмa и гajeњу jaбукa, били крeaтивни, дружили сe и уживaли у oвим слaтким и здрaвим плoдoвимa,

Свјетски дан јабуке се везује за чувену пословицу „Једна јабука на дан, тјера доктора из куће ван“ и обиљежава се од 1990. године. Поријекло јабуке везује се за централни дио Азије, тачније Киргистан и Казахстан, гдје се  још увијек може наћи дивљи предак данашње домаће јабуке “malus sieversii”. На територију данашње Грчке донио ју је Александар Македонски након освајања Персијског царства, одакле ово воће започиње освајање Европе и свијета. Јабука игра велику улогу у духовном и религијском свијету.  Хришћани вјерују да историја јабуке започиње у првом поглављу Библије. Највећи произвођач јабука је Кина 35% укупне свјетске производње.

Редовно конзумирање јабука чува зубе, редукује холестерол, јача мишиће и нерве. Јабука обилује витаминима, јестивим влакнима и великом количином антиоксиданта. Јабуку треба конзумирати прије или након оброка, у себи садржи 82% воде. Јабука је симбол здравља и љепоте. Кора ове воћке користи се за чај. Дуго може остати свјежа и називамо је краљицом воћа. Већина посластица од јабука прави се брзо и лако.

ЦЕНТРАЛНА ШКОЛА

Фото

Видео 1

Видео 2

ПОШ ПОВЕЛИЧ

Фото

ПОШ Ножичко  и ПО Стари Мартинац

Фото

ПО Каоци

фото

 

ПОШ Кобаш

фото