У Бањалуци је одржана манифестација "Наши учитељи" на којој су уручене Светосавске награде за 40 истакнутих васпитача, наставника основних и средњих школа, стручних сарадника и библиотекара у Републици Српској.
Међу награђенима су и наши наставници: Нада Миловановић, наставник српског језика и Недим Окић, наставник математике.
Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић поручила је да просвјетни радници доприносе јачању васпитне улоге образовног система у Републици Српској, преносећи сопствена знања и искуства на ученике, чиме показују како се најбоље суочити са животним околностима и новим изазовима.
Стојичићева је изразила поштовање и подршку просвјетним радницима у Српској који, како је навела, предано служе овом племенитом позиву.
"Захваљујући њиховој преданости, стручности, те спремности да подстичу дјецу на усвајање нових знања и јачање вриједности као што су заједништво, дружење и учење кроз игру, критичко промишљање, креативност, сарадња - раде у духу онога што им је у насљеђе оставио Свети Сава", рекла је Стојичићева.
Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, те медаљона са ликом Светог Саве, дјело академика Миливоја Унковића, подршка је ресорног министарства и захвалност друштва за улогу просвјетних радника у васпитању и образовању дјеце.
Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево је и ове године поклонио свим добитницима књигу - "Роман о Лондону" Милоша Црњанског.
Награде су додијељене на основу пријава које су пристигле на јавне позиве за избор кандидата за додјелу Светосавске награде. Међу васпитачима и стручним сарадницима у предшколским установама награђено је њих седам, међу наставницима, стручним сарадницима и школским библиотекарима у основним школама укупно 24, док је међу пријављеним наставницима средњих школа награђено њих девет.
Кандидате за додјелу Светосавске награде, према нивоима васпитања и образовања, могле су предлагати предшколске установе, основне школе, струковна удружења васпитно-образовних радника те директори школа, наставничко вијеће и стручни активи средњих школа.

Фото