BANJALUKA, SRBAC – Učenici u RS imaju bolje znanje iz srpskog jezika nego iz matematike, pokazali su prvi preliminarni rezultati eksternog vrednovanja učeničkih postignuća, kao i probe male mature, koje je ove sedmice organizovano u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.

 

Ovo nam je potvrdilo nekoliko direktora osnovnih škola iz RS, dok se zvanični rezultati očekuju u ponedjeljak.

“Danas nam stižu prvi preliminarni rezultati i za jedan i za drugi predmet, dok bi zvanični podaci o uspješnosti eksterne provjere učeničkih dostignuća, ali i probe male mature trebalo da budu poznati u ponedjeljak”, kazao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Dušan Mišljenović, direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” Banjaluka, kazao je da su danas stigli prvi nezvanični rezultati te da su đaci pokazali veće znanje iz srpskog jezika nego iz matematike.

“Svi učenici devetih razreda iz naše škole su učestvovali u eksternoj provjeri dostignuća”, kazao je Mišljenović i dodao da su zadovoljni prvim nezvaničnim rezultatima.

Slavko Dragosavljević, direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu, takođe je kazao da su njihovi učenici pokazali bolje znanje iz srpskog jezika.

“Izgleda da našim đacima bolje ide učenje padeža i gramatike nego jednačina”, kazao je Dragosavljević.

Republički pedagoški zavod je 24. i 25. aprila ove godine stavio na provjeru znanje svih malih maturanata iz matematike i srpskog jezika.

U testiranju je učestvovalo 187 škola, odnosno u 21 osnovnoj školi rađeni su testovi probne male mature, dok su mali maturanti iz 166 osnovnih škola bili obuhvaćeni eksternom provjerom dostignuća.

*преузето са сајта www.nezavisne.com