У централној школи „Јован Јовановић Змај“, 13.9.2021. године одржан је у седмом један разреду час на тему предстојећег празника – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се празнује 15. септембра.

Час је одржао наставник историје Верољуб Малетић, а присуствовали су и помоћник директора Радана Пантелић, педагог Зорица Кљајчин, психолог Ведрана Савановић, те као посебан гост предавач професор историје Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја у Градишци.

Час је конципиран у три дијела.

У првом дијелу је наставник Верољуб ученике упознао са одлуком Владе Републике Србије и Владе Републике Српске да се установи и заједнички слави 15. септембар, као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Након тога им је објаснио због чега је изабран баш тај датум ( Пробој солунског фронта), те какав је уопште значај заставе, као симбола, за један народ. Наставник је посебан акценат ставио на српско јединство, истичући да се не смије дозволити да икада више Срби ратују против Срба, као што је то знао бити случај у историји – примјер првог свјетског рата.

У другом дијелу часа професор Вујчић је ученицима одржао предавање о настанку српске заставе, а затим и о Пробоју солунског фронта. Читао им је и одломке из оригиналних дневника из периода првог свјетског рата, као и из старих часописа. Након тога им је, на примјеру неколико докумената „спустио“ тематику на локални ниво и објаснио какав су значај српска застава и српско јединство имали кроз историју на подручју србачке и градишке општине.

У трећем дијелу часа ученици су постављали питања професору Вујчићу и разговор је већином вођен око послова којима се бави Завичајни музеј у Градишци, јер, нажалост, већина ученика није ни знала за постојање те установе, а нико од њих није био у музеју.

Професор је ученицима објаснио колики значај има музеј као установа у очувању националног идентитета, а самим тим и јединства нашег народа.

На крају часа ученицима су подијељени флајери урађени поводом овог празника, а који су поклон удружења „Денариус“ из Градишке, које се, између осталог, бави и проучавањем историје овог краја.

Директор Завичајног музеја професор Вујчић поклонио је школској библиотеци комплет књига који чине сва досадашња издања установе на чијем се челу налази, на чему смо му веома захвални.

фото