И ове школске године обиљежили смо Свјетски дан јабуке. Овој дан, 20. октобар, јабуке су добиле управо зато да би се указало на значај који имају по људско здравље. Традицијa одржавања Дана јабука 20. октобра започета је 1990. у Лондону, с циљем истицања њених здравствених квалитета и демонстрације многобројних сорти јабуке које се у Енглеској узгајају.

Временом су традицију обиљежавања Дана јабука прихватиле бројне школе, као и наша, и удружења по свијету, истичући на тај начин важност јабуке у здрављу и исхрани људи. Ученици од првог до деветог разреда су у свом менију имали јабуку. Ученици подручне школе у Повеличу су чак имали и спортске игре са јабукама.

Јабуке, којих има преко 8000 сорти, важе за веома корисну намириницу коју људи свакодневно конзумирају. Ова здрава воћка умањује ризик од разних болести и доноси доста бенефита ако се једе често. Све то оправдава чињеница да је јабука једино воће које има свој дан. Црвене, жуте, зелене, слатке или киселе – веома су приступачне и укусне. Због тога би требало да се нађу на нашем јеловнику сваки дан јер “јабука на дан чува здравље”.

Фото