Prosvjetni radnici iz osmorazredne škole u Nožičkom kod Srpca izdvojili su novac iz vlastitog džepa da bi sanirali oštećenja na krovu škole i stvorili normalnije uslove za rad u toj ustanovi.

Inicijativu je pokrenuo direktor škole Slavko Dragosavljević, koji je rekao da je obnovljen krov iznad zbornice i sanitarnog čvora.

– Već duže vrijeme postoji potreba za ovim radovima, a s obzirom na to da nismo imali donacija, predložio sam radnicima škole da novac skupimo između sebe, što su svi objeručke prihvatili. Nastavnici su prikupili 570 KM, a ostatak novca u iznosu od 1.500 KM obezbijedila je školska uprava – rekao je Dragosavljević.

Umjesto starih ondulajn ploča koje nisu mijenjane decenijama, škola je dobila novi limeni krov, tako da više nema opasnosti od urušavanja plafona, a samim tim ni prijetnji po djecu i nastavnike.

– Imali smo jedan takav problem prije nekoliko godina kada se urušio plafon na jednoj od učionica, zbog čega neko vrijeme nije bilo nastave, a tada nam je pomogla opština. Takve stvari se ne smiju dešavati i zato smo ovaj put odlučili da spriječimo da toga dođe – istakao je Dragosavljević.

Dodao je da je u pomoć priskočila i Mjesna zajednica Nožičko, koja je finansirala uređenje igrališta, farbanje i postavljanje zaštitne ograde, a u planu je i obnova fasade do kraja školske godine.

Dragosavljević naglašava da je prošle godine u školi zamijenjena kompletna stolarija, a 30.000 KM za to obezbijedio je Kabinet predsjednika RS.

– Škola u Nožičkom je posebna po tome što se između djece i nastavnika stvara roditeljski odnos, koji krasi međusobno povjerenje i želja da školu po svemu učine boljom i ljepšom. O tome svjedoči i zajednička akcija u okviru koje su se đaci i nastavnici organizovali i ukrasili zidove učionica atraktivnim crtežima – rekao je Dragosavljević.

Kako bi i dvorište škole bilo uređenije i funkcionalnije, prošle godine je postavljena teretana na otvorenom, uz finansijsku pomoć Ministarstva porodice, omladine i sporta, koju koriste ne samo učenici, već i omladina iz sela.

– Imamo i veliku podršku mještana u svemu što radimo. Udruženje građana “Moje Nožičko” obezbijedilo je novac za adaptaciju igraonice u krugu škole, a u pomoć je priskočio i ugledni privrednik iz sela Zoran Knežević. Svima je u interesu da pomognu školi i utiču da se broj djece ne smanjuje i ne dođe u situaciju da se jednog dana ugasi – istakao je Dragosavljević.

 Škola u Poveliču

Slavko Dragosavljević kaže da je nedavno ofarbana vanjska fasada na područnoj školi u Poveliču, za šta je novac obezbijedila mjesna zajednica. Prošle godine je u toj školi zamijenjena kompletna stolarija, a u planu je da se i na toj školi u dogledno vrijeme zamijeni dotrajali dio krova.